Jani Prednik ne bo kandidiral za predsednika stranke

Aktualna predsednica stranke Tanja Fajon bo na kongresu, kot kaže, edina kandidatka za to funkcijo.
Fotografija: Tanjo Fajon je Jani Prednik izzval že pred dvema letom, tokrat se za to kljub temu, da ga je evidentiralo več članov, ni odločil. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tanjo Fajon je Jani Prednik izzval že pred dvema letom, tokrat se za to kljub temu, da ga je evidentiralo več članov, ni odločil. FOTO: Jože Suhadolnik

Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, se je odločil, da ne bo podal soglasja h kandidaturi za predsednika stranke. Tako bo na oktobrskem kongresu na Ptuju aktualna predsednica stranke Tanja Fajon najverjetneje edina kandidatka za to funkcijo, kot si je tudi želela. Rok za oddajo soglasja se sicer izteče danes opolnoči. »Vem, da nismo v zavidljivi situaciji, ampak imam energijo, da se podam na to pot,« je Fajonova danes pospremila željo po novem mandatu na čelu stranke.

V SD doslej (še) niso želeli razkriti števila evidentiranih za predsednika stranka, a kot smo že pisali, sta bili evidentirani tudi poslanka in podpredsednica državnega zbora Meira Hot in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, a soglasja h kandidaturi ne bosta podali, ampak ga bosta za kandidaturo za mesto podpredsednice stranke. Enako naj bi storil tudi evropski poslanec Milan Brglez, kandidatura za podpredsedniško mesto pa naj bi zanimala tudi evropskega poslanca Matjaža Nemca.

Več naj bi bilo jasno po četrtkovem predsedstvu stranke, ko naj bi v SD določili kandidatne liste. Takrat bo tudi Prednik pojasnil, zakaj se ne bo potegoval za vodenje stranke, ki si po slabem rezultatu na parlamentarnih volitvah želi uspeha na lokalnih volitvah. Tudi zato so posamezniki ocenjevali, da bi bila menjava predsednika stranke zdaj tvegana. Lahko pa bi s seboj prinesla tudi (nezaželene) premike v vladi, kjer SD s sedmimi poslanskimi mandati zaseda štiri ministrske resorje.

image_alt
Vse več svaril, da gre SD po poti Desusa

Poleg neznank, povezanih s kandidaturami za podpredsedniške položaje, pa se v SD krešejo mnenja predvsem glede novega glavnega tajnika. Pretendenta za to funkcijo sta kranjski podžupan Janez Černe ter dolgoletni član in tajnik ljubljanskega mestnega odbora Klemen Žibert, ki naj bi užival podporo dosedanjega glavnega tajnika Dejana Levaniča.

Nepomembno pa ne bo niti to, kdo bo izvoljen v predsedstvo stranke, ki potrjuje ključne odločitve – do zdaj je imela tam odločilno besedo centrala, kar je povzročalo nezadovoljstvo na terenu. Da ga preslabo poslušajo oziroma neupoštevajo, je vodstvo opozarjal Prednik že pred dvema letoma.

Preberite še:

Komentarji: