V četrtek so potrdili 471 novih okužb, delež pozitivnih 11,9-odstoten

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo



20.30 Nove dobave cepiv

V prihodnjem tednu v Sloveniji pričakujejo dobave vseh štirih cepiv proti covidu-19. Pfizer in BioNTech bosta dostavila 59.670 odmerkov cepiva, Moderna 14.400, AstraZeneca 14.900 in Johnson & Johnson 7200 odmerkov, so za STA pojasnili na NIJZ. Skupaj bo dobavljenih 96.170 odmerkov. Na NIJZ so iz cepilnih centrov prejeli za 126.742 odmerkov naročil. V prihodnjem tednu bo prvemu odmerku namenjenih 72.270 odmerkov cepiv, za druge odmerke pa bodo razdelili 39.200 odmerkov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili še, da imajo trenutno v skladiščih 23.100 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki je namenjeno za cepljenje drugih odmerkov v tednu od 24. maja naprej.

17.30 Junija cepljenje zaposlenih v gospodarstvu

V skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 bodo po državi v naslednjih tednih začeli intenzivneje izvajati sistematično cepljenje zaposlenih v gospodarstvu. Zagon cepljenja je predviden v začetku junija. Nekaj ključnih informacij za podjetja so pripravili na ministrstvu za zdravje. Cepljenje zaposlenih bo potekalo v cepilnih centrih, glede na razpoložljivost mobilnih cepilnih ekip pa tudi na sedežih podjetij, piše v dopisu, ki so ga z ministrstva za zdravje danes razposlali ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Turistično gostinski zbornici Slovenije.

17.20 Bogate države naj namesto cepljenja otrok cepivo namenijo revnejšim državam

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da bo drugo leto pandemije covida-19 veliko bolj smrtonosno kot je bilo prvo, in pozvala bogate države, naj namesto cepljenja otrok cepivo proti covidu-19 namenijo revnejšim državam. Trenutno je državam z nizkimi dohodki na voljo le 0,3 odstotka svetovne zaloge cepiv, je opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zaradi pomanjkanja cepiv v mnogih revnih državah proti covidu-19 niso bili cepljeni niti zdravstveni delavci, je opozoril, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tedros že več mesecev opozarja na cepilni nacionalizem, ki bo po njegovih opozorilih pandemijo podaljšal, in na neravnotežje pri distribuciji cepiv proti covidu-19 med bogatimi in revnimi državami.

15.00 Sindikat poziva k sprostitvi koncertov

Sindikat kulture in narave - Glosa je v odprtem pismu pozval vlado, ministrstvo za kulturo ter državni zbor in državni svet k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev tako znotraj kot na prostem. Po njegovem mnenju bi se to moralo zgoditi »brez pogojevanj in privilegiranj testirancev, prebolevnikov in cepljencev«. V Glosi ob covidu-19 zaskrbljeno spremljajo odločitve oblasti, ki po njihovi oceni posegajo v marsikatero temeljno svoboščino in pravico, tudi na področju kulture in umetnosti.

13.50 Epidemija covida-19 poglobila duševne stiske, rešitve tudi v krepitvi mreže pomoči

Že več kot leto dni trajajoča pandemija covida-19 je poglobila duševne stiske, dostop do strokovne pomoči je bil ob že ob siceršnjih dolgih čakalnih dobah otežen, so opozorile strokovnjakinje v današnjem spletnem pogovoru STAkluba. Rešitve med drugim vidijo v odpravljanju stigme duševnih boleznih in okrepitvi mreže pomoči v lokalnem okolju. Občutki tesnobnosti ter strahu, da bomo zboleli in okužbo prenesli na druge, so predvsem ob začetku pandemije preplavili večino ljudi, je spomnila psihiatrinja Vesna Švab. Med bolj ogroženimi so bili ljudje v prvih linijah pomoči, ki so imeli malo počitka in priložnosti za razbremenitev. Pomoč bi potrebovale tudi marginalizirane skupine, kot so osebe z duševnimi motnjami in tiste v institucionalni oskrbi, v pravice katerih je bilo z okrnjeno komunikacijo globoko poseženo.

V stiskah so se znašli tudi otroci in mladostniki. Če se je v spomladanskem delu epidemije zdelo, da si bodo nekoliko odpočili, so strokovnjaki na področju duševnega zdravja ob nadaljevanju šolanja na daljavo začeli opažati, da so mlajši med najbolj ranljivimi deli družbe.

image_alt
Možnosti za socializacijo so se zmanjšale že pred epidemijo


13.44 Italija odpravlja karanteno za obiskovalce iz EU, Velike Britanije in Izraela

Italija odpravlja obvezno karanteno za vse obiskovalce iz držav članic Evropske unije, Velike Britanije in Izraela, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Od nedelje bo za prebivalce omenjenih držav možen vstop v državo ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V okviru novih pravil bo Italija tudi razširila seznam tako imenovanih letov brez covida-19. To pomeni, da potniki pred vkrcanjem in po izkrcanju opravijo molekularne teste na novi koronavirus. Po novem bodo lahko poleg Američanov v Italijo prek teh koridorjev prišli tudi potniki iz Kanade, Japonske in Združenih arabskih emiratov, pristali pa bodo lahko v Rimu, Milanu, Neaplju in Benetkah. Še naprej pa ostajajo prepovedani prihodi iz Brazilije.

FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters


13.42 Na Japonskem razširili izredne razmere, krepijo se pozivi k odpovedi olimpijskih iger

Na Japonskem so deset tednov pred začetkom olimpijskih iger izredne razmere zaradi pandemije covida-19, ki do konca maja med drugim že veljajo v Tokiu, razglasili vše treh prefekturah, med drugim na Hokaidu na severu države. Krepijo se pozivi k odpovedi olimpijskih iger, peticijo je podpisalo več kot 350.000 ljudi. »Danes smo se odločili, da območjem, kjer do 31. maja veljajo izredne razmere, dodamo tudi Hokaido, Okajamo in Hirošimo,« je sporočil japonski premier Jošihide Suga, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V teh treh prefekturah število novih primerov okužbe z novim koronavirusom zelo hitro narašča, je opozoril.

13.08 Stroka na posvetu o vplivu epidemije na digitalizacijo družbe

Bliža se svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, zato je agencija za komuniciranje na področju tehnologij Sidera pripravila posvet o vplivu digitalizacije na družbo. Sodelujoči na posvetu so med drugim izpostavili pozitivni vidik epidemije na digitalizacijo družbe, opozorili pa so tudi na pasti, ki jih digitalizacija prinaša. Če ne bi bilo epidemije covida-19, digitalizacija ne bi bila tema številka ena, je prepričan vodja trajnostne mobilnosti v Telekomu Slovenije Simeon Lisac. Ponudba z vidika informacijskih tehnologij je sicer že bila, a odločevalce ni preveč zanimala, deloma tudi zaradi premajhnega vpliva na prihodke. Covid je informacijski tehnologiji prinesel precejšen pospešek, po oceni Lisca smo se v miselnosti glede digitalizacije premaknili za vsaj pet let. Digitalizacija bo počasi postajala del vsakodnevnih navad, veliko pa bo tudi na posameznikih.

Da je bil na področju digitalizacije storjen ogromen korak, se je strinjala tudi vodja digitalnega inovacijskega središča 4PDIH Emilija Stojmenova Duh. Velik napredek pa je bil po njenem mnenju narejen tudi na področju digitalnih veščin.
A tako pri nas kot v EU je pri debatah okoli digitalizacije prevečkrat v ospredju digitalna preobrazba gospodarstva, je opozorila. V ospredju morata biti človek in kakovost njegovega življenja, meni.

12.58 Vladni odlok od danes vernikom dovoljuje udeleževanje verskih obredov na lokaciji

Verniki se od danes v skladu z vladnim odlokom lahko udeležijo verskih obredov v cerkvah in džamijah. V objektih bo med drugim treba upoštevati varnostno razdaljo, obvezno pa bo tudi prezračevanje prostorov, so sporočili iz Slovenske škofovske konference in Islamske skupnosti v Sloveniji.

Kot so zapisali, je izvajanje verskih obredov dovoljeno ob minimalnem možnem stiku med udeleženci, obvezna je raba zaščitnih mask ter razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Kot so zapisali, je izvajanje verskih obredov dovoljeno ob minimalnem možnem stiku med udeleženci, obvezna je raba zaščitnih mask ter razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov. FOTO: Matej Družnik/Delo


Na podlagi odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode so škofje sprejeli navodila. Vernike in duhovnike so pozvali k upoštevanju ukrepov. Kot so zapisali, je izvajanje verskih obredov dovoljeno ob minimalnem možnem stiku med udeleženci, obvezna sta raba zaščitnih mask ter razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov. Pri verskih obredih v cerkvah se število oseb v zaprtih prostorih omeji na enega udeleženca oziroma člana istega gospodinjstva na deset kvadratnih metrov. Udeleženci so lahko navzoči v zaprtih prostorih, kjer se kolektivno uresničuje verska svoboda, do 50-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Dovoljeno je tudi zborovsko petje pod pogojem, da imajo vsi pevci maske in ohranjajo razdaljo 1,5 metra, ta pa ne velja za člane skupnega gospodinjstva. Ko se bo epidemiološka slika izboljšala, bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in birm, so zapisali.

12.05 ZRC SAZU v podporo cepljenju
 
Iz ZRC SAZU so v sporočilu za javnost podprli cepljenje in prebivalce spodbudili, da se odločijo zanj. Ob tem pa vse odgovorne institucije v državi pozivajo, da ob obetu nezadostne precepljenosti »končno storijo tisto, kar bi morali storiti že pred nekaj meseci: prek sistemov javnega zdravstva k cepljenju nemudoma in aktivno povabijo prav vsakega polnoletnega prebivalca; da za ta namen, po potrebi, vključijo dodatne kadre; si postavijo cilj kolikor je mogoče visoke precepljenosti; še posebej aktivno spremljajo stanje pri starejših generacijah prebivalcev in ogroženih skupinah.
 
Pri tem so opozorili, da s tem izbira posameznika, da cepljenje zavrne, ne bo ogrožena, a bi pristojni pokazali, da epidemijo jemljejo resno. Zavzeli so se za trajno rešitev problema, in ne le prekinitve epidemije, »ne želimo si le še enega poletnega oddiha, hočemo konec epidemije. Najboljše življenje z virusom je precepljenost in najboljši virus je virus, ki ga ni.«

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Poudarili so, da cepiva, tako kot večina zdravil in vse medinske aparature, ne morejo biti naravna, so pa orodja, ki jih je civilizacija iznašla zato, da preobrne naravni tek stvari v okoliščinah, ki bi nam sicer prinesle sitnosti, bolečine, trpljenje ali smrt. Zato so v tem trenutku ključna, da nas vrnejo v tako imenovano normalnost. »Epidemija, ki traja že dobro leto, ni stres, ki ga predihamo in prespimo; ni glavobol, ki izgine sam od sebe. Epidemija je kot družbena migrena. A če za migreno še danes iščejo učinkovita zdravila, smo cepivo za družbeno migreno že iznašli – in od nas je odvisno, ali bomo to priložnost izkoristili ali ne. Svet po cepljenju ne bo brez napak, a imeli bomo vsaj možnost, da napake sveta začnemo popravljati.«

11.26 San Marino ponuja turistom cepljenje proti covidu-19

San Marino bo ponujal turistom cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom sputnik V, je potrdilo tamkajšnje zunanje ministrstvo. Cepilni turizem bodo zagnali v ponedeljek. Cepljenje za tuje turiste ne bo brezplačno, za dva odmerka bodo morali odšteti 50 evrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Turisti, ki se bodo želeli cepiti, bodo morali rezervirati hotelsko sobo najmanj en teden pred prihodom in ostati najmanj tri noči. Po približno 21 dneh pa bodo lahko v okviru cepljenja z drugim odmerkom znova rezervirali hotelsko sobo za najmanj tri noči.

10.41  Airbnb v prvem četrtletju z visoko izgubo, a število rezervacij narašča

Poslovanje ameriške družbe Airbnb, upravljavca platforme za kratkoročno oddajo nepremičnin, še vedno čuti učinke pandemije covida-19, ki je najbolj prizadela prav sektor turizma. V prvem trimesečju letos je podjetje pridelalo 1,2 milijarde dolarjev izgube. A število rezervacij ob izboljševanju epidemioloških razmer narašča in v družbi so optimistični. Čista izguba, ki je preračunano dosegla okoli milijardo evrov, je bila bistveno višja kot v istem obdobju lani, ko se je zdravstvena kriza s Kitajske že začela širiti po svetu. V prvih treh mesecih 2020 je dosegla 341 milijonov dolarjev, četrtletno poslovno poročilo povzema nemška tiskovna agencija DPA.

10.38 Grčija v upanju na okrevanje po pandemiji zaganja turizem

Grčija je danes uradno zagnala turistično sezono. Tako vlada kot turistični sektor upata, da bodo sonce, plaže in morje privabili turiste in s tem okrepitev prihodkov po lanski slabi sezoni zaradi epidemije covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Dvigujemo sidra,« je v četrtek zvečer ob zagonu sezone povedal minister za turizem Hari Teoharis. Izrazil je prepričanje, da tuji turisti že nestrpno čakajo na obisk Grčije, ki je znana po svojem soncu in turkiznem morju.

FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP
FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP


Glede na vladne ukrepe, ki so jih objavili ta teden, morajo vsi potniki, ki pridejo na grške otroke z letalom ali ladjo, predložiti potrdilo o cepljenju ali negativen rezultat na novi koronavirus. V večini držav pa je znova dovoljeno prosto gibanje, ki so ga omejili novembra lani. Vodilna evropska turistična agencija TUI je do konca maja napovedala 120 letov v Grčijo. Prvih šest bo pristalo že danes, še 15 pa v soboto. Na grških letališčih danes sicer pričakujejo okoli 40 letal iz tujine, v soboto pa 110.

10.08 Prvi odmerek cepiva prejela četrtina Slovencev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19, ki nudi delno zaščito, je prejelo 529.546 prebivalcev, kar je 25,2 odstotka vseh. Drugi odmerek, ki pomeni, da je prejemnik zaščiten, je prejelo 271.188 prebivalcev oziroma 13 odstotkov vseh. Cepiva je dovolj, na cepljenje se lahko prijavi vsakdo. Občina Bohinj je že sedem dni brez okužb, za to občino je značilno, da je veliko prebolevnikov, pa tudi med cepljenimi so v slovenskem vrhu. Prvi odmerek je prejelo 33 odstotkov, drugi odmerek pa 18 odstotkov prebivalcev. J. T.

image_alt
Dokazila o prebolevnosti, cepljenju in testi tudi v zeleni fazi


Grčija je med drugim prednostno cepila zaposlene v turističnem sektorju. V državi so razdelili skoraj štiri milijone odmerkov, po dva odmerka je prejelo okoli 1,4 milijona ljudi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Grčija je med drugim prednostno cepila zaposlene v turističnem sektorju. V državi so razdelili skoraj štiri milijone odmerkov, po dva odmerka je prejelo okoli 1,4 milijona ljudi. FOTO: Blaž Samec/Delo


09.42 V četrtek so potrdili 471 novih okužb, delež pozitivnih 11,9-odstoten

Ob 3961 PCR-testih so v četrtek potrdili 471 novih okužb, delež pozitivnih je 11,9-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega so opravili še 30.209 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v Sloveniji aktivnih 8155 okužb. 



Trenutno je v bolnišnični oskrbi 442 oseb, od tega jih intenzivno nego potrebuje 125. Iz bolnišnične oskrbe je bilo odpuščenih 35 ljudi. V četrtek je umrlo še šest bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje okuženih znaša 466, je vlada objavila na svojem twitter profilu.

05.00 Javni kulturni in verski dogodki od danes dovoljeni ob polovični zasedenosti sedišč

Z današnjem dnem so dovoljene kulturne prireditve v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Organizatorji morajo zagotoviti sedišča, obiskovalce pa lahko sprejmejo do polovične zasedenosti sedišč. Udeležba je dopustna ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19. Zadnje pa ni pogoj za verske dogodke, ki se prav tako sproščajo. Oba odloka veljata do 23. maja.

Začel je namreč veljati spremenjeni odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev uporabnikom, ki pa ne omejuje števila ljudi v primeru javne kulturne prireditve, kjer se obiskovalci lahko združujejo kot zaključena skupina na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje s področja vzgoje in izobraževanja.

Odlok sicer določa tudi, da je izvajanje javnih kulturnih prireditev dovoljeno le pod pogojem, da nastopajoči enkrat na teden oziroma pred samo izvedbo opravijo test na virus sars-cov-2, ki mora biti negativen. Strežba in uživanje hrane in pijače na prireditvah nista dovoljena, potrebni pa sta 1,5-metrska razdalja med obiskovalci, če niso člani istega gospodinjstva, ter v zaprtih prostorih uporaba zaščitnih mask. Uporaba mask ni obvezna za nastopajoče, ki izvajajo gledališke, glasbene in plesne dejavnosti.

Organizatorji morajo zagotoviti sedišča, obiskovalce pa lahko sprejmejo do polovične zasedenosti sedišč. FOTO: Jure Eržen/Delo
Organizatorji morajo zagotoviti sedišča, obiskovalce pa lahko sprejmejo do polovične zasedenosti sedišč. FOTO: Jure Eržen/Delo


03.31 Cepljeni Američani odslej zunaj brez maske

Ameriški center za nadzor nad boleznimi CDC precepljenim državljanom ne priporoča več mask za vse aktivnosti na svežem zraku in zunaj so jih že sneli nekateri najvišji politiki. Za predsednika Joeja Bidna je to velik dan, pa čeprav je tudi opozoril, da novo pravilo velja le za tiste, ki so prejeli oba odmerka cepiva. Vse Američane je spet pozval k cepljenju, saj »vsi vemo, kako težaven je virus!«

image_alt
Cepljeni Američani so lahko končno brez mask na svežem zraku


00.30 Pred poslanci danes med drugim odločanje o spremembah zakona o nalezljivih boleznih

Poslanci bodo na drugi izredni seji DZ v tem tednu obravnavali več predlogov zakonskih sprememb. Med drugim bodo odločali o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, ki med drugim uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, in o noveli, ki bo omogočila, da se na ministrstvu za zdravje imenuje še tretjega državnega sekretarja.

Poleg tega bi novela zakona o državni upravi še omogočila, da bodo po tistem, ko je ministrstvo za javno upravo prevzelo v upravljanje informacijsko-komunikacijske sisteme državne uprave, interni informacijski sistem ministrstva za notranje zadeve izločili iz centralizacije informatike v državni upravi. Na poslanskih klopeh bodo tudi spremembe zakona o medijih, ki se nanašajo na opredelitev lokalnih radijskih in televizijskih programov, z novelo zakona o železniškem prometu pa se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva.

Preberite še:

Komentarji: