Je Pfeiferjeva presegla pooblastila?

UKC Ljubljana naj bi po mnenju ministrstva za zdravje izvedel nadzor, ki ga ne bi smel. 

Objavljeno
13. oktober 2017 20.51
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana - Na ministrstvu za zdravje čakajo, da Marija Pfeifer, strokovna direktorica UKC Ljubljana pojasni, na kateri pravni podlagi je imenovala komisijo - skupino treh zdravnikov, ki so opravili nadzor nad primeri, ki so bili v sklopu programa TeleKap obravnavani v novogoriški bolnici.

Iz dokumentacije, ki so jo prejeli na ministrstvu izhaja, da je UKC Ljubljana opravil strokovni nadzor nad obravnavo treh bolnikov v SB Nova Gorica. V tem primeru gre po mnenju ministrstva za zunanji nadzor, za odreditev katerega klinični center ni pristojen. Tovrsten nadzor bi sodeč po zakonodaji morala izvesti zbornica, a se na UKC za to niso odločili, češ, da so tam postopki dolgotrajni: »TeleKap vsakodnevno rešuje življenja, zato je bilo potrebno hitro razčiščenje teh treh primerov.« In razčistili so jih tako, da je v tričlanski nadzorni komisiji sedala tudi zdravnica, ki sodelujejo v program TeleKap, medtem ko v njej ni bilo ne strokovnjaka za kakovost, ne za telemedicino.

A to je le vrh ledene gore. Projekt TeleKap, ki je bil zgrajen na plemeniti ideji, da bi imeli ob pojavu možganske kapi ljudje iz vse Slovenije možnost čim hitrejšega dostopa do kakovostne strokovne obravnave, se zaradi organizacijskih zapletov in številnih nedorečenosti seseda sam vase.

Obširneje o tem, pa jutri v Ozadjih.