Jeklarji po pravico na ustavno sodišče

Družba pooblaščenka Ravne proti odločitvi vrhovnega sodišča, ki jim odreka 20-odstotni delež Metala in Nožev.

Objavljeno
06. november 2013 22.29
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Družba pooblaščenka Ravne (DPR) se bo proti reviziji sodišča, ki je razveljavilo odločitev, da je DPR upravičena do 20-odstotnega deleža v družbah Metal in Noži, pritožilo na ustavno sodišče, in če jim ne uspe še na mednarodno.

Vrhovno sodišče republike Slovenije je oktobra v reviziji sodnega postopka, ki sta jo predlagali toženi stranki Slovenska industrija jekla (Sij) in Republika Slovenija, spremenilo prvo in drugostopenjsko sodbo tako, da se tožbeni zahtevek DPR za pridobitev petinskih deležev v ravenskih družbah Metal in Noži zavrne. Omenjena deleža bi DPR pridobila z zamenjavo delnic SIJ, ki jih zato hrani že petnajst let.

DPR: Sodišče je prezrlo pomembna dejstva

»Sodba vrhovnega sodišča ne pomeni samo velikega razočaranja za vse, ki smo pred več kot 20 leti s prostovoljnim odrekanjem dela plač v korist sanacije omogočili nadaljnji obstoj slovenskega jeklarstva, temveč povzroča sume in ruši zaupanje v državo,« so ugotavljali na seji nadzornega odbora DPR. V DPR ugotavljajo, da je vrhovno sodišče odločitev sprejelo presenetljivo hitro, v sedmih mesecih, glede na to, da je razsojanje na prvi in drugi stopnji trajalo kar šest let. Prepričani so, da je sodišče upoštevalo le argumente v korist toženima stranema, prezrlo pa je pomembna dejstva, med njimi tudi to, da pri dogovoru o poravnavi terjatev železarjev do države ni šlo za dogovor med notranjimi upravičenci in vlado RS, kot ugotavlja vrhovno sodišče, saj je država svoje obveznosti jasno opredelila v posebnem sistemskem zakonu.

Opozarjajo tudi, da se vrhovno sodišče ni poglabljalo v prodajo večinskega državnega deleža Sija iz leta 2007, kar bi po njihovem moralo storiti, ali pa se vsaj seznaniti s poročilom računskega sodišča, ki je v reviziji prodaje ugotovilo, da je bila Sij prodana netransparentno in prepoceni. »Država ima očitno dovolj denarja, saj je v slovensko industrijo jekla vložila 359 milijonov evrov (brez obresti), za 127 milijonov evrov obveznic pa bo do leta 2023 odplačevala obresti. Za prodajo 55,35-odstotnega deleža Sija je iztržila samo 105 milijonov evrov, v sedmih letih pa država kot četrtinski solastnik Sija ni dobila nobenih dividend. Tudi to bi moralo zanimati sodišča, če že politike ne,« pravijo v DPR.

Celotno izjavo za javnost Družbe pooblaščenke Ravne lahko preberete tukaj: