Kaj pravi Ivan Simič na poziv o donacijah v proračun

Dvakratni direktor finančne uprave je izračunal, kako se donacija v proračun, h kateri je pozval finančni minister, pozna na transakcijskem računu.
Fotografija: Ivan Simič, davčni strokovnjak, je odgovoril na vprašanje, ali se donacija v proračun izplača. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Ivan Simič, davčni strokovnjak, je odgovoril na vprašanje, ali se donacija v proračun izplača. FOTO: Roman Šipić/Delo

Včeraj je minister za finance Klemen Boštjančič pozval k donacijam v proračun, za katere bodo tisti, ki se bodo za to odločili (z izjemo fizičnih oseb) do konca leta, deležni dodatne davčne ugodnosti.

image_alt
Minister poziva k donacijam v proračun

Davčni strokovnjak in dvakratni direktor slovenske finančne uprave Ivan Simič je svoj odgovor na ta poziv objavil na svojem blogu.

Zapisal je naslednje: »Nekateri so me zaprosili, da jim obrazložim, kaj to pomeni finančno. Moj odgovor je – če v proračun nakažete donacijo v znesku 5000 evrov, ostanete brez 5000 evrov. V kolikor donacije ne nakažete v proračun in imate dobiček v znesku 5000 evrov, boste, če ste pravna oseba, plačali davek od dohodkov pravnih oseb po stopnji 19 odstotkov, kar znese 950 evrov.«

Razlika v znesku 4050 evrov predstavlja čisti dobiček, in če si ga izplačate, boste plačali 25-odstotno dohodnino v znesku 1012,50 evra. Tako boste na svoj transakcijski račun prejeli 3037,50 evra.

»Če povzamem: v primeru nakazila donacije v proračun ostanete brez 5000 evrov. V primeru plačila vseh davkov in prispevkov v skupnem znesku 1962,50 evra pa ostanete brez teh 1962,50 evra, vam pa ostane 3037,50 evra.«

Navedeni izračun velja le, če se donacija šteje kot olajšava v celotnem znesku in v enkratnem znesku, je dodal davčni strokovnjak.

Včerajšnji poziv ministra je močno odmeval tudi na družbenih omrežjih.

Komentarji: