Kako preživeti poletje ... v Mariboru in na Ptuju

Na mariborskem festivalu Lent se bo letos zvrstilo sedemsto prireditev, da o Sladolentu ne govorimo.

Objavljeno
28. junij 2016 17.51
tre-Lent
P. R.
P. R.

Po mnenju organizatorjev je Lent (od 24. junija do 3. julija) še vedno največji slovenski poletni festival, čeprav je v zadnjih letih tako terminsko kot programsko skromnejši. Lokacije so razpršene po vsem mestu, kjer po načelu za vsakogar nekaj poteka okoli 700 prireditev, osrednje prizorišče pa je veliki oder na Trgu Leona Štuklja, kjer letos s svojimi opernimi in baletnimi produkcijami prevladuje SNG Maribor. Kvalitativni vrhunci festivala bodo nedvomno na področju jazza, etnoglasbe in šansona, z letošnjim izjemno ambiciozno zastavljenim Sladolentom, ki gosti vrhunske slovenske chefe in chefinje, pa je festival Lent prava destinacija tudi za gurmane.

Ptuj: vino in poezija

Festival sodobne likovne umetnosti Art Stays (od 8. do 16. julija) bo na Ptuju že 14. zapored in je v tem času postal največji, najpomembnejši in najbolj uveljavljen festival sodobne likovne umetnosti ne le v Sloveniji, ampak tudi v tem delu Evrope. Na Ptuj se bo spet odpravilo najmanj sto umetnikov iz 20 držav, tu bodo ustvarjali nova dela ali pa pokazali svoja najboljša doslej. Osrednje prizorišče bo dominikanski samostan, spet pa bo živo in pestro v celotnem starem mestnem jedru.


Otroci se bodo lahko udeležili Art Kampa v Mestnem parku Maribor. Foto: Tadej Regent

Težko se je odločiti, kaj od ponujenega na glasbenem festivalu Arsana (od 22. do 30. julija) bo vrhunec glasbenega doživetja: več kot 250 glasbenih umetnikov in več kot 70 glasbenih nastopov klasične, jazzovske, instrumentalne in vokalne glasbe, plesne predstave ter glasbene delavnice in vokalni kamp z glasbeno skupino New York Voices ... Glasbeniki in skupine bodo nastopali na več kot desetih prizoriščih v mestu od dominikanskega samostana do glavnega Mestnega trga.

Sredi tretje avgustovske sobote (20. avgusta) bodo ptujsko staro mestno jedro zasedli Rimljani. Več kot 800 rimskih vojščakov, senatorjev, sužnjev, gladiatorjev (iz šestih držav) se bo zgrnilo v mesto in na ptujski tržnici ponovilo znamenito zborovanje iz leta 69, ko so tu ob Dravi v taboru rimske legije Gemine XIII izbrali novega rimskega cesarja Vespazijana. Devete rimske igre imajo od letos na severnem obrobju mesta tudi svoj stalni rimski tabor, kjer bodo obujali rimske obrti, kjer se bo kuhalo in pilo po rimsko ...


Središče Ptuja bodo konec avgusta v okviru že devetih rimskih iger obiskali Rimljani. Foto: Jure Eržen

Ptujski Dnevi poezije in vina (od 24. do 27. avgusta) bodo za letošnjo 20-letnico še posebno bogati. Na Vrazovem trgu v Muzikafeju in na posameznih ptujskih dvoriščih bodo poeti, ki na ptujske dneve poezije prihajajo z vsega sveta, brali in predstavljali svoje stvaritve. Letos bo festival imel kar štiri častne goste: poleg Vena Tauferja, makedonskega Vlada Uroševića in ameriškega Charlesa Simica še znamenitega korejskega Ko Una, enega najresnejših kandidatov za Nobelovo nagrado.