Kako razvrstimo termalne vode, kako pomembne so pri zdravljenju?

Prof. dr. Zmago Turk prim., akademik odgovarja na vprašanja G+, kako pomembne so termalne vode za naše zdravje.
Fotografija: Običajno so se na izvirih skozi stoletja razvili najprej kopališča in pozneje medicinski centri, ki v svojih programih zdravljenja in preventive uporabljajo naravni dejavnik – termalno vodo, razlaga prof. dr. Zmago Turk. FOTO: Janoš Zore
Odpri galerijo
Običajno so se na izvirih skozi stoletja razvili najprej kopališča in pozneje medicinski centri, ki v svojih programih zdravljenja in preventive uporabljajo naravni dejavnik – termalno vodo, razlaga prof. dr. Zmago Turk. FOTO: Janoš Zore

Kaj ponuja zdraviliško in preventivno zdravljenje v termah in toplicah? Dr. Zmago Turk je tudi ustanovitelj Inštituta za balneologijo in klimatologijo na Univerzi v Mariboru.

Kako razvrstimo termalne vode, katere so glavne značilnosti, po katerih se razlikujejo?

Termalne vode razvrstimo tako po nastanku kakor po temperaturi. Po temperaturi jih delimo na hipotermne termalne vode, te imajo od 20 do 30 stopinj Celzija, homeotermne izotermalne vode, do 38 stopinj, in hipertermne termalne vode, nad 38 stopinj Celzija. Po nastanku pa jih delimo na vadozne, to so tiste, ki padejo z neba, pronicajo v globino in se pozneje vračajo kot izvir, in juvenilne vode, ki izvirajo iz zemeljskih globin, verjetno so vulkanskega izvora in imajo višjo temperaturo.

Termalne vode imajo navadno višjo temperaturo, v zdravstvene namene se uporabljajo običajno pri temperaturi 33 stopinj, pojasnjuje prof. dr. Zmago Turk. FOTO: Osebni arhiv
Termalne vode imajo navadno višjo temperaturo, v zdravstvene namene se uporabljajo običajno pri temperaturi 33 stopinj, pojasnjuje prof. dr. Zmago Turk. FOTO: Osebni arhiv


V zadnjem stoletju poznamo fosilne vode, te so nastale v globinah skupaj s fosili, kot so nafta, plini in sedimenti. Pri iskanju tega vira energije so našli vodo visokih temperatur ter z veliko kemičnimi in fosilnimi ostanki. To vodo, ki jo v zdraviliščih običajno imenujejo črna voda, je treba nujno kemično predelati in odstraniti nekatere sestavine.

Kaj ponuja zdraviliško in preventivno zdravljenje v toplicah, v čem se razlikuje od zdravljenja na suhem?

Beseda balneologija izvira iz besed balneo in logos, to je torej veda o zdravilnih vodah. Obsega skupek metod zdravljenja in rehabilitacije s pomočjo naravnih zdravilnih dejavnikov oziroma termalnih mineralnih voda na izviru ali vrtini.

Običajno so se na teh izvirih skozi stoletja razvili najprej kopališča in pozneje medicinski centri, ki v svojih programih zdravljenja in preventive uporabljajo naravni dejavnik – termalno vodo. Termalne vode imajo navadno višjo temperaturo, v zdravstvene namene se uporabljajo običajno pri temperaturi 33 stopinj. Nekatere imajo na izviru tudi okoli 50 stopinj, zato je treba tako vodo prilagoditi uporabi v termalne namene. Prav tako jo je treba higiensko pripraviti v zdravilne namene. Termalno vodo lahko uporabljamo v različnih oblikah, kot kopeli, obloge, tuš, podvodne masaže in podobno.



Termalna voda se uporablja v medicinske namene zaradi svoje temperature, vzgona in pritiska, ki ga doživlja človeško telo v vodnem okolju. Izvajanje vaj v medicinske namene je v vodnem okolju dosti lažje in se prilagodi zdravstvenemu stanju bolnika. Še vedno je vprašljiva balneološka reakcija termalnih voda, kar pomeni biokemične sestavine posamezne termalne vode na človeški organizem, predvsem absorpcijo mikroelementov in drugih kemičnih sestavin, ki so v termalnih vodah.
Termalne vode v posameznih izvirih se razlikujejo po temperaturi, kemičnih sestavinah in mehaničnih vplivih.

Kako pomembne so priznani zdravilni učinki termalnih voda?

Za uporabo termalnih voda kot naravnega dejavnika je pomembno predvsem termično delovanje, ki s toploto ugodno vpliva na celotno telo. Učinki so zvišana temperatura v posameznih tkivih, širitev krvnih žil, izboljšanje cirkulacije, protibolečinsko delovanje in zmanjšanje mišične tenzije, sedacija bolnika, zvišana aktivnost lokalnega metabolizma, povečana transudacija tkivnih elementov, stimulacija imunskega sistema, zlasti pa občutek sproščenosti, zato termalne vode izkoriščamo zlasti pri revmatičnih obolenjih, zunajsklepnem revmatizmu ter ortopedskih obolenjih predvsem degenerativnega značaja po ortopedskih in travmatoloških operacijah.
 

Komentarji: