Kako se lotimo naročanja energetske izkaznice

O tem, kakšne podatke potrebujemo, kje jih dobimo in kakšne so razlike v cenah, smo poizvedeli pri izkazničarjih.

Objavljeno
16. januar 2015 20.50
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Čeprav so gradbeni inšpektorji še »v ilegali«, so globe, ki visijo na vratu prodajalcem in najemodajalcem stavb, dovolj močan argument, da gremo v akcijo. A kje naj začnemo, če smo denimo osamljen primerek prodajalca stanovanja v večstanovanjski hiši, na koga naj se obrnemo, kakšne podatke in dokumente potrebujemo?

Poglavitno vprašanje je, ali bomo ostali sami ali bomo k »projektu« pritegnili dovolj solastnikov. Boljša je druga možnost. Z namero seznanimo upravnika. Ta predlaga zboru lastnikov sklep, da se naroči izdelava izkaznice za stavbo kot celoto. Če se z njim strinja več kot polovica etažnikov, se strošek za izkaznico po besedah prvega moža SPL, Franca Propsa, lahko krije iz rezervnega sklada. Če soglasja ni ali če ne moremo čakati na odločitev solastnikov, bomo pač naročili izkaznico zgolj za svoje stanovanje.

Izberemo najugodnejšega ponudnika

Na spletu bomo poiskali seznam licenciranih izdajateljev energetskih izkaznic in jih nekaj (po možnosti iz okolice, da ne bo previsokih potnih stroškov) zaprosili za ponudbo. Kako naprej, smo povprašali dva izkušena izkazničarja.

»V zadnjem času imam veliko klicev in želja po izdelavi energetske izkaznice. Vsaj polovica je takih, ki izkaznice ne potrebujejo: obstoječi najemnik ima prijavljeno bivališče; prodajajo stavbo pod 50 kvadratnih metrov; stanovanje je v stavbi, ki je kulturna dediščina; oddajati želijo študentom do enega leta; prodajajo nedokončano stavbo, ki še nima uporabnega dovoljenja ... « pripoveduje Matjaž Valenčič. Najprej predlaga izdelavo izkaznice za stavbo, če to ne gre, jo po svojih močeh naredi zgolj za stanovanje.

Katere dokumente potrebuje lastnik? Pravilnik o metodologiji za izdelavo energetskih izkaznic določa minimalni nabor potrebnih podatkov (preglednica). Simon Brlek, ki je izdelal tudi že nekaj izkaznic za posamezno stanovanje (po prilagojenem postopku iz nove metodologije), precej pa jih ima še v delu, pojasnjuje: Osnova za izdelavo je etažni načrt (ima ga upravnik), iz katerega mora biti razvidna velikost in lega stanovanja oziroma razpored etaže. Drugo je ovoj stavbe. Dobro je vedeti, iz česa so izdelane stene. Kakšna je fasada, je bila sanirana, je izolirana. Če objekt ni zelo star, je vse to zapisano v projektu, ki ga je od investitorja prevzel upravnik. Morda bi ga veljalo iskati v arhivih upravnih enot, ki hranijo dokumentacijo o hišah. Če ne gre drugače, izdelovalec izkaznic sam oceni, iz česa je izdelan zid.

Za stavbo ali stanovanje?

Čeprav omenjeni pravilnik ne zahteva ogleda stanovanja oziroma objekta, si Brlek brez tega ne zamišlja resne izdelave izkaznice. Da ogled formalno ni potreben, pride prav zgolj tistim, ki trdijo, da je izkaznica lahko zelo poceni. Kakšne pa so v praksi cene? »Za enostanovanjsko hišo stane okoli 150 do 180 evrov. A to je le izkaznica. K temu dodamo potne stroške, ure za ogled, pomnožimo s faktorjem za nepopolno dokumentacijo. In pridemo na 250, 300 evrov. To je realna številka.«

Kdaj je dokumentacija nepopolna? »Če ni načrta, po katerem je hiša zgrajena, in ki odraža dejansko stanje na terenu. Takih načrtov skoraj ni. Podobno je z etažnim načrtom; prikaže tlorise, ne pa tudi ovoja, zunanjih sten in sten med stanovanji. Po dosedanjih izkušnjah je dokumentacija zelo, zelo redko popolna.«

Kakšna je razlika v ceni med izkaznico za stavbo in izkaznico za posamezno stanovanje? Pri prvi obravnavajo stavbo s celotnim ovojem in ogrevalnim sistemom kot celoto. Odraža lastnosti hiše, ne posameznega dela, velja pa za vsa stanovanja. Pri drugi se raba energije izračuna na podlagi prilagojenega upoštevanja vpliva vgrajenih sistemov, velja pa samo za določeno stanovanje. Po zakonu ima izkaznica hiše večjo težo in »povozi« izkaznico za posamezno stanovanje.

Cena z veliko če-ji

Tudi ceni ene in druge se razlikujeta. Večkrat objavljena informacija, da je moč dobiti izkaznico v večstanovanjski hiši že za 40 ali 50 evov potrebuje razlago: Tolikšen je lahko strošek na stanovanje, če se izdela izkaznica za stavbo. Če izkaznico naroči posameznik zgolj za svoje stanovanje, pa je tako ceno težko doseči. Morda le, dopušča Brlek, če jo izdela upravnik, ki razpolaga z vsemi potrebnimi podatki.

Podobno meni Matjaž Valenčič. Omenjeno ceno je mogoče doseči le, če gre za stavbo kot celoto, če ima upravnik zbrane potrebne podatke, če je izdelan elaborat gradbene fizike, če izdelovalec ne zaračuna potnih in drugih stroškov in če izdelovalec ni zavezanec za plačilo DDV. »Mislim, da sem sam za nek blok ponudil celo nižjo ceno. Nisem bil sprejet. Ali to pomeni, da je bil kdo še cenejši ali kaj drugega, pa ne vem.«

»Kot upravnik stranki pomagamo pri pridobitvi ustrezne dokumentacije z vpogledi v arhiv, z računi,« pravi Franc Props iz SPL. Hkrati potarna, da ima upravnik s tem dodatno delo in stroške. V SPL se en delavec ukvarja samo z zbiranjem in posredovanjem teh informacij, s pripravo računov za tri leta (predvsem za poslovne prostore, za katere se izdela merjena energetska izkaznica), pregleduje arhive, ki so pogosto na drugih lokacijah, za stranko pripravi pregled projektov, kopiranje ... Večji med njimi, tudi SPL, so najeli strokovnjaka in se sami registrirali za izdelavo izkaznic. Če torej stranka pri njih naroči tudi izdelavo izkaznice, so ti stroški del storitve.