Kako so kadrovali v izolski bolnišnici

Za v. d. direkotrja bolnišnice imenovali Radivoja Nardina, ki je predsednik IO stranke SDS v Izoli.

Objavljeno
26. avgust 2014 20.18
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Odločitev sveta zavoda, da za vršilca dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Izola imenuje Radivoja Nardina, je včeraj spodbudila vrsto komentarjev in ogorčenih odmevov med prebivalci in zaposlenimi. Še posebno ker je novi vršilec dolžnosti politični funkcionar (predsednik izolskega izvršilnega odbora stranke SDS in svetnik te stranke).

Včeraj je Radivoj Nardin že sedel v pisarni direktorja Splošne bolnišnice Izola, čeprav mu bo dosedanji direktor Jani Dernič predal posle šele v ponedeljek, ker je zdaj na dopustu v tujini. Predsednica sveta zavoda Janja Pavšič ni hotela natančneje pojasniti, kako so prišli do odločitve. Izvedeli smo le, da so se na zadnji dan Derničevega mandata najprej odločali o tem, ali bi sploh glasovali o imenovanju novega direktorja in pri tem upoštevali vseh osem prijavljenih kandidatov, čeprav so pred tem v razpisni komisiji izbrali in zaslišali štiri iz ožjega izbora. Potem so ugotovili, da imenovanje nima smisla, dokler ni potrjena nova vlada, ki mora dati zadnje mnenje. Zato so sklenili, da ne bodo imenovali novega direktorja in se šele potem odločili, da bodo imenovali vršilca dolžnosti. Zanj so predlagali dosedanjega direktorja Janija Derniča in Radivoja Nardina, ki je potem dobil več glasov kot Dernič.

Brez predstavnika ministrstva

Ministrstvo za zdravje smo vprašali, ali je takšno odločitev o imenovanju direktorja svojim članom sveta zavoda svetoval kdo z ministrstva. Odgovorili so, da delujejo člani sveta zavoda avtonomno in da ni bilo nobenega nasveta ustanovitelja. Hkrati so neuradno poudarili, da v svetu zavoda ni nobenega predstavnika ministrstva za zdravje in da je člane sveta zavoda imenovala še vlada, ki ji je predsedoval Janez Janša (marca 2013). Poleg Janje Pavšič, sicer direktorica uprave občine Piran, v svetu predstavljajo ustanovitelja še generalni sekretar Desusa Branko Simonovič, Radivoj Nardin in Sara Gomizelj, oba vidna predstavnika SDS, občino predstavlja Marko Štrkalj iz Popovičeve stranke KJN, zavarovalnico ZZZS predstavlja direktor Primorske gospodarske zbornice Tomaž Može, zaposlene pa medicinska sestra z oddelka ORL Diana Vručinič.

Fakin za krizno upravljanje

Radivoj Nardin nam včeraj ni hotel povedati niti temeljnih osebnih podatkov. Zato vemo le, da je bil pred tem zaposlen v lastnem podjetju za poslovno in finančno svetovanje, da je magister znanosti (magistriral je na koprski Fakulteti za management) in da je v preteklosti predsedoval svetu zavoda Zdravstveni dom Izola. Jani Dernič ni hotel komentirati dejstva, da mu »nadzorniki« niso hoteli podaljšati mandata. Na ministrstvu vzroke za takšno kadrovsko odločitev neuradno iščejo v slabih poslovnih rezultatih izolske bolnišnice. Za Dnevnik je Samo Fakin izjavil, da je zamenjava vseh direktorjev izolske bolnišnice nujna, ker so menda s svojimi odločitvami zavozili izolsko bolnišnico (lani je imela 2,35 milijona evrov izgube in 8,5 milijona evrov dolga do dobaviteljev) kljub vsem intervencijam. Po njegovem bi bila edina rešitev imenovanje zunanje sanacijske ekipe, ki bi sprejela tudi »grobe« odločitve. Samo Fakin je pred leti že bil v eni od sanacijskih ekip za izolsko bolnišnico, vendar niti njeno delo ni bistveno izboljšalo stanja.