Kam na kavo? V Maribor. Na Hudo kavo.

Ob petkih vas vabimo na skodelico kave. Priporočajo jih naši sodelavci. Tokrat je na vrsti Maribor.

Objavljeno
26. julij 2013 12.49
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

»Posebnost naše kave je, da je najboljša v mestu,« se pohvali Rosvita Šeruga, lastnica lokala Huda kava v šarmantni Poštni ulici v starem mestnem jedru štajerske prestolnice.

Seveda drzno napoved takoj pospremi z razlago, da je kava v Hudi kavi dobra zato, ker gre za slovenski proizvod pod blagovno znamko ItalCream.

Kavo v družinskem podjetju pražijo v Mariboru, prilagojena je slovenskemu okusu (slovenske brbončice nimajo rade pregrenke in prekisle kave) in, kot pravi, jo tudi dobro pripravijo, kar je najpomembneje.

Pri tem ni zanemarljiva kvaliteta mlinčka, da o kavnem avtomatu, ki je v Hudi kavi pravo čudo tehnike, sploh ne govorimo.

Klasična mešanica vsebuje šest vrst kave, po večino arabiko, nekaj je tudi robuste, kar je zlasti priporočljivo za espreso, pojasni Gregor Blažič, ki se ukvarja s praženjem kave.

A vsak pravi ljubitelj omamne črne tekočine bo v Hudi kavi na svoj račun prišel, če si bo privoščil kavo meseca. Blažič vzporednico potegne kar z vinom in najboljšo kavo postavi ob bok vinu ledene trgatve.

Tako kot vrhunska vina je namreč tudi vrhunska kava bolj redka dobrina. Nekoč so v Hudi kavi, denimo, že stregli kavo, ki so je za ves svet pridelali le 60 kilogramov.

Vabljeni torej na kavo v mesto ob Dravi. Kava meseca je trenutno sorta nikaragva z ekstra velikimi zrni. Sveže praženimi, kajpak.