Kavčič ima Zemono, a ga nima več

Dvorec prodan Nizozemcem: Sandi Češko, ki je povezan s kupcem, pravi, da Tomažu Kavčiču, dosedanjemu lastniku, le pomaga.

Objavljeno
21. marec 2014 21.01
1.10.2011 Vipava, Slovenija. Interier, Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Tomaz Kavcic.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Katja Željan
Katja Željan
Zemono – »Nič se ni spremenilo, še vedno imam vse v rokah jaz. Za ta korak sem se odločil zaradi reprograma posojil in lažje pridobitve finančnih sredstev, tudi evropskih, ter zato, da bi lahko bolje poskrbeli za obnovo in prihodnost dvorca,« je danes za Delo zatrdil dosedanji lastnik slovitega renesančnega dvorca v Vipavski dolini Tomaž Kavčič.

Toda nekaj je nesporno: zagotovo najlepši dvorec v tem delu Slovenije ima novega lastnika, pa čeprav ga je Kavčič, ki ga javnost pozna po vrhunski kulinarični ponudbi Gostilne pri Lojzetu, odkupil šele oktobra 2012; vključno s 1727,5 kvadratnega metra uporabnih površin in 11.323 kvadratnih metrov zemljišča ob dvorcu, od katerih je 4800 kvadratnih metrov zazidljivih. Kavčič cene za nakup takrat ni hotel razkriti, po nekaterih informacijah pa sta nepremičnina in posest ob njej stala med dvema in tremi milijoni evrov. Kupnino je v celoti zagotovila celovška Zveza bank, ki je na dvorec in zemljišča vpisala hipoteko. Koliko je za nakup zdaj odštel nizozemski finančni holding TVPD in kdo je dejansko novi lastnik dvorca, včeraj od Kavčiča nismo izvedeli. Je pa dejal, da v ozadju posla ni nikakršnih finančnih špekulacij in da v dvorcu dobro poslujejo.

»Naše poslovanje ne upada, temveč raste. Restavracija je dobro zasedena, prav tako imamo veliko porok. Od konca zadnjega tedna v aprilu do oktobra smo ob koncih tedna zaradi porok že zdaj polno zasedeni,« razlaga Tomaž Kavčič. Za poslovno potezo, ki je v javnosti danes naletela na precejšnje presenečenje, se je, kot je povedal, odločil tudi zato, da bi v dvorcu lahko uresničil želje izpred skoraj dveh let, ko je nepremičnino kupil. »Tu si želim organizirati šolo kuhanja, šolo sommelierstva, razmišljamo tudi o kongresnem turizmu in celo o ureditvi prenočitvenih zmogljivosti.« Iz dvorca se očitno ne seli. Tudi na naša vprašanja, ali je odločitvi botroval novi nepremičninski davek, je gostinec odgovoril nikalno. »Gre za kulturni spomenik, čeprav je res, da na novi davek pred dvema letoma nismo računali«.

Ob vsem skupaj pa vendarle ne gre spregledati, da je TVPD že peti lastnik renesančnega dvorca v zadnjem desetletju. Do leta 2005 je bil v lasti tovarne pohištva Lipa, ki ga je pozneje prenesla na svojo lastnico, družbo Vipa Holding. Dvorec je pred dvema letoma prodala ajdovskemu Mlinotestu, ta pa le nekaj mesecev zatem Tomažu Kavčiču.

Sandi Češko, eden najbogatejših Slovencev, ustanovitelj multinacionalne korporacije Studio Moderna, se je na vest o prodaji dvorca Zemono nizozemskemu finančnemu holdingu TVPD za Delo odzval: »S Tomažem Kavčičem že vrsto let poslovno sodelujemo, zdaj pa mu samo delno in kratkoročno poslovno pomagam, da izpelje svoje načrte. Vsebinsko se ni nič spremenilo.«