Kdo in po kakšni ceni s falconom

Vlada je potrdila cenik uporabe vladnega letala Falcon 2000 EX.

Objavljeno
10. julij 2013 20.32
P. J., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
P. J., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana – Za 3270 evrov na uro leta bodo državni organi lahko najemali vladnega reaktivca. Nekoliko dražja, 4221 evrov, bo ura, če bo letalo posojeno v okviru Nata ali EU. Tako je določeno v ceniku, ki ga je pripravil obrambni minister Roman Jakič, vlada pa ga je danes še potrdila.

Za »domače« uporabnike je predlagana nekoliko nižja cena, ker vanjo niso vključeni potni stroški pilotov in drugega osebja. Da morajo pripraviti cenik in seznam, kdo bo z letalom letel, je vlada obrambnemu ministrstvu naložila prejšnji mesec; od takrat je letalo pripravljeno za prevoze politikov.

Po ceniku bodo premierka in ministri s falconom lahko leteli, če bo to odobrila vlada, ko bo odločala o uradnem ali delovnem obisku.

Drugi državni organi bodo lahko leteli po pisnem naročilu predstojnika. Kot upravičenci, ki bodo lahko najemali reaktivca, so ob članih vlade navedeni predsedniki republike, državnega zbora in državnega sveta, vrhovnega in ustavnega sodišča ter varuh človekovih pravic.

Če bo ekonomsko upravičeno ali če bi s tem zagotovili boljšo izkoriščenost letala, pa bi ga lahko najeli tudi drugi državni organi, je zapisano v gradivu vlade.