Kdo na čelu Nemčije in EU?

Pogajanja o veliki koaliciji med CDU/CSU in SPD se lahko začnejo.

Objavljeno
20. oktober 2013 21.05
GERMANY-POLITICS-COALITION
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Predstavniki nemške socialdemokratske stranke so danes blagoslovili začetek pogajanj s konservativno unijo CDU/CSU za novo vlado Nemčije. Na koncu pa bo moralo novo veliko koalicijo potrditi še socialdemokratsko članstvo.

Angela Merkel, bavarski premier Horst Seehofer in socialdemokratski prvak Sigmar Gabriel so lahko vsaj malo zadovoljni: nobeden od njih ni na volitvah dobil mandata za vlado ene same politične opcije, a se lahko zdaj začnejo resno pogovarjati o veliki koaliciji.

Le 31 od 229 delegatov SPD je danes glasovalo proti takšni vladi in v Berlinu upajo, da jo bo po koncu koalicijskih pogajanj potrdilo tudi socialdemokratsko članstvo. Pa čeprav se mnogi še spomnijo, kako katastrofalno je njihova stranka leta 2009 po prvi veliki koaliciji pod vodstvom Merklove izgubila na volitvah.

Konservativci in socialdemokrati se zdaj lahko začnejo pogajati o sestavi vlade. SPD lahko računa na resor za delo, slišati pa je tudi zahteve po finančnem ministrstvu, s katerim je doslej Nemčijo in Evropo odločilno krmilil krščanski demokrat Wolfgang Schäuble. Enako odločilna bodo druga ministrstva, saj bo Nemčija več trošila za plače, pokojnine, družine, socialo in infrastrukturo. Vrsta za ta sredstva bo dolga in ni nepomembno, kdo bo odločal o prejemnikih. Že pri obnovi cest, mostov in druge infrastrukture računajo na velike zneske, saj so po dvajsetletnem obnavljanju nekdanjega komunističnega vzhoda potrebe v zahodnih nemških deželah velike.

Cena, ki jo bo morala Merklova kljub prepričljivi zmagi na volitvah plačati doma, bo torej visoka, socialdemokratsko vodstvo pa ji najverjetneje ne bo hotelo popolnoma prepustiti niti vodenja nemške evropske politike. Zelo bo tudi pomembno, kdo se bo ubadal s prihodnjo energetsko politiko države. Z odločitvijo za prehod na obnovljive vire energije in njihovo subvencioniranje si je Nemčija pod socialdemokratsko-zeleno vlado Gerharda Schröderja skopala energetsko jamo, ki je čedalje bolj videti brez dna, zaradi visokih cen energije je jezno prebivalstvo. Pri SPD hočejo tudi novo zakonodajo o dvojnem državljanstvu, popustljivejšo priseljeniško politiko in seveda najnižjo zajamčeno plačo 8,50 evra za vse panoge.

Velika koalicija med CDU/CSU in SPD je v prvem mandatu Merklove uspešno obračunala s posledicami finančne krize za domače gospodarstvo, njena druga velika koalicija bo morala dokazati, da zna Nemčijo in Evropo popeljati iz krize. Na evropski ravni pa jo že čakajo tudi spopadi za nemške interese: francoski kmetje pravkar nasprotujejo cenejšemu nemškemu mesu, komisija pa napoveduje kazni za okoljevarstvene izjeme za nemško industrijo.