Kirurg Blumauer zapušča UKC

Društvo Veliki srček vrača udarec odgovornim v UKC, ki pravijo, da program srčne kirurgije poteka dobro.

Objavljeno
11. junij 2014 16.08
Posodobljeno
11. junij 2014 16.14
Slovenija, Ljubljana, 07.April2008, Bolniška soba na Pediatrični kliniki. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana - Tina Hrastar, mama umrle deklice Pike, se je danes je na tiskovni konferenci spraševala, če ji lahko v oči pogledajo vsi zdravniki, ki so pred časom vložili ugovor vesti in rečejo, da so res naredili vse. Kirurg Robert Blumauer, ki je trikrat sodeloval pri dekličini operaciji, a v ključnih dneh o njej ni bil obveščen, v kliničnem centru ne bo več delal.

Pravi, da ima dovolj podtikanj in pritiskov. Kam bo šel v službo, še ne ve. Prav njega so pred nedavnim na tiskovni konferenci odgovorni v UKC Ljubljana izpostavljali kot glavnega krivca za dekličino smrt češ, da je ni uvrstil na čakalni seznam.

Blumauer je pojasnil, da je bila deklica uvrščena na čakalni seznam, a ne na operativnega, ker za to takrat še niso bili izpolnjeni vsi pogoji. Kaj se je dogajalo po tem, ko je izstopil iz programa otroške srčne kirurgije, ne ve, zato se tudi ne čuti odgovornega. Tudi Hrastarjeva ga ne vidi kot krivca. Nasprotno, nerazumljivo se ji zdi, da ne on ne izraelski kirurg David Mishaly, ki sta deklico trikrat operirala, nista bila obveščena o njenem stanju, ki se je izrazito poslabšalo januarja letos, ko je program že vodil Tomislav Klokočovnik.

Dveletna deklica je v bolnici preživela več kot 400 dni, zato je Hrastarjeva izpostavila svojo hvaležnost za trud osebju, a kaj, ko je v odločilnih dneh bolj kot slednjega občutila neodzivnost. Ni ji jasno, zakaj ni bil v času Pikinega sprejetja v bolnišnico sklican urgentni konzilij, niti opravljena nujna srčna operacija. Ne ve, zakaj so jo šele zadnji trenutek poskušali priklopiti na zunajtelesni krvni obtok.

Hčerki je bil menda pri prvi operaciji vstavljen tudi slab material, a pojasnil za to nima. Policijska preiskava o vzroku za smrt njene hčerke je v polnem teku, obetajo se tožbe, v prihodnjih dneh pa se bosta prizadeta starša srečala tudi s strokovnim direktorjem UKC Sergejem Hojkerjem.

Mark Žitnik, predsednik Društva Velik Srček, je poudaril, da bodo v UKC po tem, ko so pred pol leta zastavili nov program, zdaj potrebovali še pol leta za razmišljanje o tem, kako bo dobil končno podobo: »Porušili so že zgrajeno hišo.« David Mishaly je, kot je povedal v videokonferenci, kljub vsemu dogajanju še pripravljen pomagati. Govori se o centru v Izoli.