»Kjer so mladi, so presenečenja in to je dobro za Cerkev«

Približno 5000 mladih katolikov se je danes zbralo v Stični, kjer se zabavajo in častijo Boga. Nevarni prepad med bogatimi in revnimi.

Objavljeno
16. september 2017 16.23
Stična
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Stična - Pod sloganom Velike reči mi je storil Mogočni! poteka danes pred cistercijanskim samostanom v Stični in v organizaciji Skupnosti katoliške mladine že 36. tradicionalno srečanje mladih katoličanov iz Slovenije in zamejstva, ki praznujejo mladost, vero in se krepijo v pričevanju.

Več kot 200 mladih prostovoljcev je skozi vse leto ustvarjalo vsebine in program srečanja. Čez dan poleg 22 delavnic potekata na samostanskem travniku tudi turnirja v nogometu in odbojki. Dobro je obiskana posebna molitev, imenovana adoracija, in tudi spoved. Gre za najbolj množično srečanje verujočih v naši državi, ki se ga tokrat udeležuje približno 5000 ljudi. Sveto mašo mladim katoličanom je v baziliki Žalostne matere božje daroval murskosoboški škof dr. Peter Štumpf.

Socialne razlike v družbi so lahko nevarne

Štumf je za Delo povedal, da ga zelo veseli množičen obisk mladih, ki v Stični vedno spregovorijo o sebi. Govorijo o svojih hrepenenjih in pričakovanjih, pa tudi o vzponih in padcih. »Tam, kjer so mladi, so vedno presenečenja in to je dobro tudi za Cerkev, ki mora računati s tem, da mladi znajo pripraviti in narediti velike reči,« je povedal Štumpf, ki je pohvalil organizatorje, ker tokrat ob 500-letnici reformacije poteka tudi ekumenska delavnica, na kateri je navzoč Leon Novak, evangeličanski murskosoboški župnik. Gre za odprt dialog krščanskih cerkva, kar mladi po njegovem prepričanju zelo cenijo, saj so ljudje dialoga.


Škof Peter Štumpf je zadovoljen zaradi množičnega obiska mladih vernikov. BojanRajšek/Delo

Škofa Štumpfa žalosti, da je v Sloveniji veliko nestrpnosti, ki se ne izraža zgolj med različnimi političnimi opcijami, ampak celo na medosebnem in družinskem nivoju. Opozoril je na prepad med bogatimi in revnimi, kar lahko povzroči »neugodno in nevarno situacijo«. »Zadnji čas je, da se v tej družbi vsi zavemo razpona med bogastvom in revščino in to začnemo odpravljati. Osebno sem pred tremi leti v svoji škofiji, kjer živim in delam, odprl Lazarjev dom, kjer razdelimo vsak dan 80 obrokov hrane,« pravi Štumpf, ki je zaskrbljen, ker se Cerkev izključuje iz družbenega življenja. Pogreša sodelovanje in dialog med Cerkvijo in državo na socialnem in kulturnem področju. Velike upe polaga v mlade, ki želijo spoznati živega boga, kar da dokazuje prav množična udeležba v Stični.

Manekenka o krutosti modne industrije

Vseh 22 delavnic je bilo dobro obiskanih. Na njih so se mladi verniki lahko seznanili z življenjem za samostanskimi zidovi, spregovorili o medijskem poročanju, pa tudi o reševanju življenjskih težav. Posebna gostja, ki je tudi pripravila delavnico, je bila Ania Golêdzinowska, manekenka poljskega rodu, ki je uspela v italijanskem svetu mode, kjer je izkusila krutost modne industrije, a, kot pravi, prav tam spoznala tudi boga in njegovo usmiljenje, ki ji je dalo moči za nov začetek.

Redovnica rada odkriva svet v novi luči

Mladi so v Stično prihajali od vsepovsod. Slišala so se narečja od Prekmurja do Primorske in od Gorenjske do Bele krajine. Med njimi je bil tudi David Novak iz mariborske župnije Podbrežje, ki se je množičnega srečanja katoliških duš udeležil prvič. »Všeč mi je množičnost. Doslej se srečanj nisem udeleževal, ker potekajo v septembru, ko je čas za trgatev,« je povedal Novak, ki mu bog pomeni ljubezen in druženje.


Sestra Urša Doblehar iz uršulinskega samostana v Ljubljani rada dela z mladimi. Bojan Rajšek/Delo

Sestra Urša Doblehar iz uršulinskega samostana v Ljubljani je na srečanju mladih že pravi inventar, saj svojih udeležb v Stični sploh ne šteje več. Pravi, da je delo z mladimi njeno poslanstvo, saj je lepo živeti v upanju in v odkrivanju sveta v neki drugi novi luči, ki nam jo ponuja vera. »Bog je v nas, bog je povsod in on je vir življenja,« je prepričana.