Koalicija zedinjena le okoli Vasleta

Namesto Boštjana Vasleta, ki se poteguje za guvernerja, na vrh Umarja Maja Bedenaš
Fotografija: Dolgoletni direktor Umarja Boštjan Vasle je najverjetnejši kandidat za guvernerja Banke Slovenije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Dolgoletni direktor Umarja Boštjan Vasle je najverjetnejši kandidat za guvernerja Banke Slovenije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Vršilca dolžnosti Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjana Vasleta bo po sklepu vlade nadomestila njegova dosedanja namestnica Maja Bedenaš. Njen mandat vršilke dolžnosti pa je omejen do imenovanja novega direktorja oziroma najdlje do 5. junija prihodnje leto.

Dolgoletni direktor Umarja Boštjan Vasle, ki se je vnovič potegoval tudi za mandat direktorja, ostaja najverjetnejši kandidat za guvernerja Banke Slovenije. Njegovo dvojno kandidaturo je predsednik vlade Marjan Šarec komentiral z besedami, da se bo moral odločiti, kakšne so njegove želje, saj na obeh funkcijah ne more biti. Formalno Vasle od kandidature za direktorja Umarja ni odstopil, a je pričakovati, da bo na podlagi pogovorov z vodji poslanskih skupin predsednik republike Borut Pahor danes državni zbor formalno obvestil o predlogu o njegovem imenovanju.

S tem bi omogočil državnemu zboru, da o novem guvernerju odloči že na decembrski redni seji. Pahor si te časovnice želi zato, ker je Banka Slovenije brez guvernerja od konca aprila. Da si želi končati imenovanje guvernerja, pa je z besedami, da bo zdaj »počasi že pol Slovenije kandidiralo«, dal vedeti tudi predsednik vlade Marjan Šarec.
 

Politična kombinatorika v prid Vasletu


Čeprav je v drugem krogu iskanja guvernerja – po tem, ko poslanci niso podprli predloga predsednika republike za imenovanje viceguvernerja Primoža Dolenca – s podporo bolje kazalo ekonomistoma Igorju Mastenu in Jožetu Damijanu, se je na koncu izkazalo, da je skupni imenovalec večine prav Vasle. Pri posvetovanju pri predsedniku republike je njegovo ime izpostavila le SMC, medtem ko so v LMŠ, SD, SAB in Desusu potrdili, da bi ga lahko podprli.

V zadnjem trenutku je bilo nekaj pomislekov pri SD – njihov nekdanji finančni minister Franc Križanič mu je očital, da je pred vsakim sklepanjem proračuna sistematično poslabševal gospodarske napovedi –, a kljub temu iz SD sporočajo, da s podporo Vasletu ne bi smelo biti težav.

Neznanka ostajajo glasovi NSi in SDS, kjer bi ob določeni kombinatoriki lahko omogočili izvolitev na guvernerski položaj kateremukoli od omenjenih treh kandidatov. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je po posvetu pri predsedniku povedal, da »Damijan nima njihove podpore, za Vasleta pa bomo videli«. V SDS pa o podpori Vasletu, ki je bil na mesto direktorja Umarja prvič imenovan decembra 2007, drugič pa jeseni 2012, torej v času vlad Janeza Janše, še ne želijo govoriti. Levica je naklonjena Damijanu.

Preberite še:

Komentarji: