Kočevska opozicija ustanavlja radio in časopis

Opozicijski svetniki so prepričani, da je povezava lokalnega radija Univox in sedanje županove garniture prevelika.

Objavljeno
26. februar 2013 11.49
*sfa* Cerkev in Karlov most
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Kočevje – Kočevska opozicija, ki ima večino v občinskem svetu, napoveduje ustanovitev novega lokalnega radija in časopisa.

S tem naj bi, pravijo svetniki SD, Zaresa, NS in neodvisni svetniki, zagotovili objektivno in nepristransko poročanje. Ob sprejemanju 25 milijonov evrov vrednega proračuna občine Kočevje je kočevska opozicija spremenila ta najpomembnejši občinski dokument tudi na področju medijev, informiranja in oglaševanja. »Naš namen je narediti red oziroma zagotoviti transparentnost pri delitvi denarja za medijsko informiranje in oglaševanje,« pravi svetnik stranke Zaresa Zlatko Ficko.

Radiu v desetih letih več kot 800.000 evrov

Ficko meni, da lokalna radijska postaja Univox dobi preveč denarja. Ta je po podatkih Supervizorja v desetih letih, od januarja 2003 do januarja 2013, od občine Kočevje prejela 838.094 evrov in je 27. največji porabnik proračunskega denarja. Lani, na primer, so iz kočevskega proračuna prejeli 84.096 evrov, leto pred tem 128.250 evrov, 41.630 evrov leta 2010 in leta 2009 kar 78.375 evrov. Vendar pa večina denarja, ki ga dobi to podjetje iz občinskega proračuna, ni namenjeno informiranju in oglaševanju, ampak za prevoze otrok, prireditve, ozvočenje in podobno.

Na občini Kočevje pravijo, da je Univox lani prejel 14.500 evrov za oglaševanje in 13.600 evrov za informiranje. »Informiranje bi, če bi ga računali po ceniku, znašalo 54.000 evrov, zaradi skupne pogodbe pa je znesek precej nižji,« pravi Vesna Malnar Memedovič, ki je na občini Kočevje zadolžena za odnose z javnostmi, informiranje in protokol.

Opozicija trdi, da je na Univoxu ne marajo

Svetniki opozicije Univoxu očitajo tudi pristranskost, saj od oktobra 2011 do januarja letos niso mogli nastopiti na radiju, tudi če so to hoteli plačati. Samostojni svetnik Marko Vizjak to dokazuje z elektronskimi pismi in telefonskimi sporočili, s katerimi je v začetku leta 2011 poskušal priti do termina na radiju, za kar bi se – to včasih ni bila praksa, pravi Vizjak – prej moral sestati tudi z odgovornim urednikom Tomijem Gavraničem. Direktor Univoxa Uroš Novak trditve kočevskih opozicijskih svetnikov zanika: »To je laž. Znana sta cenik in način, kako priti do termina.« Novak še zanika, da obstajajo črne liste organizacij, to je zavodov ali društev, o katerih na radiu ni mogoče slišati popolnoma nič. Novak pravi: »Vse to je pritisk politike na naše kritično poročanje.«

Podali prijavo zaradi kršitev zakona o medijih

Opozicijski svetniki so prepričani, da je povezava lokalnega radija in sedanje županove garniture prevelika.

Zlatko Ficko opozarja, da na to kaže tudi pretok denarja oziroma Supervizor. V prijavi na Agencijo za pošto in elektronske komunikacije zaradi kršitev zakona o medijih so zapisali, da želijo objektivno in nepristransko poročanje, agencijo pa so pozvali, da radiju odvzame status lokalnega radijskega programa.

Odgovor agencije je skop: »Agencija na podlagi prijave vodi proti izdajatelju programa Radiu Univox postopek strokovnega nadzora. Postopek teče, zato ga agencija do zaključka postopka ne more komentirati.« Toda v zadnjih treh tednih sta na radiju – za plačilo 260 evrov plus DDV za dvajset minut govora in tri glasbene točke – govorila Janko Veber (SD) in samostojni svetnik Davor Štamfelj.