Korak k novi državni družbi

Zaradi posledic žleda se je pospešilo ustanavljanje podjetja za upravljanje gozdov v lasti države.

Objavljeno
17. april 2014 01.15
suhadolnik rožnik
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Ugibanj o tem, kakšno državno podjetje za gospodarjenje s slovenskimi gozdovi so si zamislili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ni več. Minister Dejan Židan je danes najprej novinarjem, nato pa še poslancem v odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje predstavil osnutek zakona o ustanovitvi družbe Slovenski gozdovi, d. o. o.

Ustanovitev državnega podjetja, ki bo pomagalo pri učinkovitejši sanaciji gozdov po katastrofalnem žledu in stabilizaciji razmer na trgu z lesom, je bila kot eden od ukrepov pri odpravljanju nastale škode napovedana že v prvih dneh po februarski ujmi. Eden od ciljev za ustanovitev tega podjetja je bila tudi pridobitev posojila pri Evropski investicijski banki (EIB). Po zadnjih napovedih naj bi Slovenija zaprosila za 30 do 40 milijonov evrov posojila po ugodnih pogojih. Zaradi zagotavljanja jamstva države je bila nujna ustrezna zakonska podlaga za ustanovitev nove državne družbe, ki so jo ob nastajanju osnutka, o katerem so se nazadnje uskladili tudi v koaliciji, poimenovali Slovenski gozdovi, d. o. o.

»Preden smo začeli pisati zakon, smo se posvetovali s slovenskimi strokovnjaki, ki so nam predstavili svoje poglede, posvetovali smo se z nekaterimi drugimi državami, ki že upravljajo državni gozd prek državnega podjetja, kot so Avstrija, Nemčija, Finska,« je našteval minister Dejan Židan in poudaril, da se je koalicija še pred žledjo »zaradi dve desetletji trajajočih težav z državno-zasebnim partnerstvom« odločila za upravljanje prek enovitega podjetja. Tako je žled z vsemi hudimi posledicami le pospešil zakonsko urejanje tega področja prav z ustanavljanjem omenjenega državnega podjetja.

»V nasprotju z nekaterimi drugimi državami, ki jih je prav tako prizadel žled, in so lahko interventno izvajali nekatere ukrepe tudi prek državnega podjetja, smo mi bili na čistini. Ker takega državnega podjetja nimamo, je bila ena od nalog ministrstva, da zelo hitro vzpostavi pravne pogoje za ustanovitev tega podjetja. S tem zakonom uresničujemo tudi politično zavezo, da gre upravljanje državnega gozda v enovito podjetje Slovenski gozdovi, d. o. o., ki bo upravljalo in gospodarilo z državnim gozdom. V primeru kriz, kakršna je sedanja, ima pravico in nekako tudi dolžnost, da kot stranski kupec lesa pomaga lastnikom zasebnih gozdov. Država se torej lahko v izrednih razmerah pojavi z državnim podjetjem tudi kot sekundarni kupec lesa,« je pojasnil Židan.

Izhodišče predlaganega zakonskega osnutka je, da bo podjetje Slovenski gozdovi v državni lasti. Z državnimi gozdovi, ki jih ima Slovenija premalo, v njeni lasti je le še približno 240.000 hektarov oziroma manj kot 20 odstotkov vseh gozdov, bi lahko razpolagalo samo ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Minister, ki je načrte za novo ureditev upravljanja državnih gozdov predstavil tudi na nujni seji odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, je razkril, da bi družba letos odkupila 380.000 kubičnih metrov, v prihodnjih dveh letih pa po 800.000 kubičnih metrov lesa. Za to bi potrebovali 14 milijonov evrov obratnih sredstev.

Člani odbora so sicer ob poseganju z odkupom poudarjali ekonomiko poslovanja te družbe. Minister je povedal, da bo podrobnosti opredelil poslovni načrt, ki ga pripravlja državni SOD, predvidoma pa jim bo posredovan v petek.