KPK Grimsovo oddajanje vile na Bledu odstopila parlamentu in dvema upravama

Komisija sama je zadevo zaključila, saj kršitev iz lastnih pristojnosti glede na doslej znane informacije ni potrdila.
Fotografija: Branko Grims FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Branko Grims FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so sporočili, da so zaključili postopek glede oddajanja vile na Bledu v lasti poslanca Branka Grimsa. Zaradi zaznanih sumov kršitev predpisov iz pristojnosti drugih državnih organov je KPK primer odstopila državnemu zboru, finančni upravi in geodetski upravi, komisija sama pa je zadevo zaključila, saj kršitev iz lastnih pristojnosti glede na doslej znane informacije ni potrdila.

Je pa omenjene institucije zaprosila, da jo najpozneje po zaključku obravnave obvestijo o svojih ugotovitvah; po tem bo KPK glede na vsebino njihovih ugotovitev preučila, ali obstajajo kakršnikoli sumi kršitev, ki terjajo uvedbo nadaljnjih postopkov iz lastne pristojnosti.

Predhodni preizkus v zadevi je KPK na podlagi medijskega poročanja uvedla novembra letos. V prispevkih so mediji navajali, da je Branko Grims lastnik vile na Bledu ter da je nepremičnino po nakupu v celoti prenovil in jo uporablja za turistične namene, poslovno dejavnost oddajanja nepremičnine pa da izvaja njegova žena. V predhodnem preizkusu je KPK za preprečevanje korupcije vpogledala v lastne in javne evidence, preverila medijske objave ter pridobila podatke finančne uprave in druge relevantne podatke.

Komisija je preverjala, ali je Branko Grims izpolnil vse obveznosti po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) glede poročanja premoženjskega stanja in ali gre v konkretnem primeru za kakršnokoli nezdružljivost opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo. Na podlagi vpogleda v lastne evidence so na KPK ugotovili, da je Branko Grims redno in pravočasno poročal o svojem premoženjskem stanju in na tem področju, glede na razpoložljive podatke, niso ugotovili kršitev.

Zaradi preverbe prijave podatkov iz naslova oddajanja premoženja v najem je KPK, so še dodali v sporočilu za javnost, zadevo odstopila finančni upravi, zaradi uskladitve podatkov katastra nepremičnin z dejanskim stanjem pa geodetski upravi.

Področje nezdružljivosti funkcij za poslance primarno ureja zakon o poslancih. FOTO: Črt Piksi/Delo
Področje nezdružljivosti funkcij za poslance primarno ureja zakon o poslancih. FOTO: Črt Piksi/Delo
 

Področje nezdružljivosti funkcij za poslance primarno ureja zakon o poslancih (ZPos), ki določa, da poslanec ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije. Ker je za presojo skladnosti ravnanj poslancev z določbami ZPos pristojen državni zbor, mu je KPK odstopila zadevo v obravnavo. Zaradi morebitnih sumov kršitev ZIntPK ter s tem nadaljnje obravnave v okviru lastnih pristojnosti so na KPK vse tri navedene organe (DZ, Furs in Gurs) zaprosili, da jo po zaključku obravnave obvestijo o svojih ugotovitvah.  

Takšno ravnanje lahko predstavlja obvod zakonskih določb

Ob tem so na KPK še opozorili, da lahko ravnanje, ko zavezanec upravljanje lastne nepremičnine prenese na družinskega člana, predstavlja obvod zakonskih določb o nezdružljivosti opravljanja pridobitne dejavnosti z opravljanjem javne funkcije.

Takšni obvodi so lahko zakoniti, ne pa tudi legitimni, hkrati pa predstavljajo visoko izpostavljenost tveganjem za nastanek kršitev. Tveganja lahko uradne osebe ustrezno upravljajo oziroma preprečijo kršitev samo, če pri opravljanju svoje javne funkcije delujejo z visoko stopnjo osebne integritete, transparentno in odgovorno, so še dodali na KPK.

Komentarji: