Kranjska odvetniška štafeta

Odvetnica Mateja Likozar Rogelj je prevzela pogodbo z občino in enak pavšal, kot ga je imel Kristijan Gnilšak.

Objavljeno
29. januar 2014 22.06
Odvetnik Kristijan Gnilšak
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Kristijan Gnilšak, nekdanji svetovalec kranjskega župana Mohorja Bogataja in nekdanji pooblaščeni odvetnik Mestne občine Kranj, ki so mu posli z občino v času Bogatajevega mandata prinesli najmanj 4800 evrov bruto na mesec, je advokaturo prenesel na odvetnico Matejo Likozar Rogelj, ki prejema enak mesečni pavšal.

Na vprašanje, ali so tovrstne pogodbe v Kranju dedne in kakšne reference so potrebne, da nekdo zastopa občino, je vodja za splošne službe na Mestni občini (MO) Kranj Tatjana Hudobivnik odgovorila, da je Gnilšak posle prenesel na odvetnico. »Sama sta se dogovorila o prevzemu poslov.« Občina je privolila, da Mateja Likozar Rogelj na Gnilšakov predlog prejema enak mesečni pavšal.

Je kriv kazenski postopek?

O tem, ali je Gnilšak res prekinil z advokaturo, smo včeraj zaman poskušali izvedeti na odvetniški zbornici, na kranjski občini so pojasnilu, da ni več odvetnik, verjeli in niso zahtevali potrdila. Po mnenju neimenovanega poznavalca je občina ravnala pravilno, ko je posel zaupala odvetnici Mateji Likozar Rogelj. Kajti tudi Gnilšaka MO ni izbrala na podlagi javnega razpisa.

Vse več pa je namigov, da se je Gnilšak iz odvetništva umaknil tudi zaradi kazenskega postopka, v katerem je zaradi sporne poravnave skupaj z županom Bogatajem in direktorjem Stanovanjske zadruge Gorenjske. Bogataj se je namreč le nekaj dni po imenovanju za župana novembra 2010 sodno poravnal s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske v višini 620.000 evrov. Denar je MO Kranj v dveh obrokih nakazala na fiduciarni račun odvetnika Gnilšaka, nato se je sled za njim zabrisala. Ta račun je Gnilšak po nakazilih zaprl, nato pa pri isti banki kmalu odprl novega. Poročali smo že, da je Gnilšak pred poravnavo kupoval terjatve omenjene zadruge in je torej denar končal pri njem, medtem ko je zadruga ostala z blokiranim računom.

O direktorici Gorenjskega muzeja še nič

Kranjski mestni svetniki včeraj niso odločali o odpoklicu direktorice Gorenjskega muzeja (GM) Marije Ogrin, zaradi česar je protestno iz sveta zavoda GM kot predstavnik občine izstopil svetnik Andrej Šušteršič. Ogrinova nezakonito zaseda položaj že od 11. maja 2012, saj ni izpolnila zaveze iz pogodbe o zaposlitvi, da bo eno leto po imenovanju pridobila potrdilo Državnega izpitnega centra o znanju tujega jezika na višji ravni. Potem ko sta se decembra za njeno razrešitev izrekla že svet zavoda in strokovni svet GM, je v petek pravno mnenje občini posredoval tudi odvetnik Ogrinove.

Župan Mohor Bogataj, ki se je včeraj vrnil z dopusta, je dejal, da mora občina te odvetnikove navedbe še preučiti. Po naših informacijah so Ogrinovo tudi v stranki SDS, katere članica je, pozvali, naj se častno umakne z direktorskega položaja. V edini izjavi za medije je Ogrinova decembra lani povedala, da je rok za izpit na državnem izpitnem centru v februarju (po naših podatkih 7. februarja), ni pa povedala, ali se ga bo udeležila.