Kregar ostal cel, muzeja ne bosta

Tončka Kregarja ne bo zamenjal Stane Rozman.

Objavljeno
06. oktober 2015 20.23
Dr. Tonček Kregar
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Rezultat dopisovanja med Muzejem novejše zgodovine Celje (MNZgC), Mestno občino Celje (MOC) in odvetnico dr. Tončka Kregarja je znan – Kregar po treh tednih ostaja vršilec dolžnosti direktorja MNZgC. Župan Bojan Šrot je namreč danes umaknil predlog, da bi svetniki na Kregarjevo mesto imenovali Staneta Rozmana, direktorja Pokrajinskega muzeja Celje (PMC).

Kot smo poročali, je mestni svet na dopisni seji 15. septembra za vršilca dolžnosti direktorja imenoval dr. Toneta Kregarja, ta pa je župana prosil, naj v sklepu njegovo ime popravijo v Tonček. A medtem so svetniki Desusa na županovi politični koordinaciji obudili že znano zamisel o združitvi obeh muzejev. Pristojni komisiji mestnega sveta je bilo to všeč in je za vršilca dolžnosti direktorja namesto že imenovanega Kregarja predlagala Rozmana, tudi županovega pooblaščenca za družbene dejavnosti. Ko je Kregarjeva odvetnica Nataša Pirc Musar mestni svet opozorila na nezakonito ravnanje, saj so Kregarja že imenovali, sodišče pa ga je v ponedeljek tudi registriralo kot zakonitega zastopnika MNZgC, je Šrot danes predlog za imenovanje Rozmana umaknil.

Zaplet razrešen le začasno

A zaplet je razrešen le začasno. Ko so svetniki danes besedo dali Kregarju, je poudaril, da združitvi muzejev na nasprotuje. Ne strinja pa se, da o tem odloča ozek krog ljudi na funkcijah brez strokovne razprave. Pred prevzemom vedejevstva je prav prek županovega pooblaščenca Rozmana želel priti do župana Šrota, a zaman.

Na očitek svetnika Mirka Frica Krajnca, da občina ne potrebuje takšnih »ilegalnih podžupanov«, kakor jih imata Mestna občina Celje in župan s pooblaščenci, tudi Rozmanom, pa je Šrot odvrnil: »Moji pooblaščenci imajo predvsem nalogo, da v prostem času hodijo pozdravljat na različne prireditve in sem jim za to hvaležen.«