Krek: Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo s težkim srcem

Stroka o tem, kaj bo predlagala vladi, še zmeraj razpravlja. Končne odločitve bodo sprejeli jutri. Krek napovedal strožje nadzorovanje karanten.
Fotografija: Na Koroškem, ki je v rdeči fazi, so najbolj veseli informacije, da lahko v prihodnjem mesecu pričakujejo bistveno večje količine cepiv in da bodo torej lahko izboljšali precepljenost prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na Koroškem, ki je v rdeči fazi, so najbolj veseli informacije, da lahko v prihodnjem mesecu pričakujejo bistveno večje količine cepiv in da bodo torej lahko izboljšali precepljenost prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo

V petek potrjenih več kot 1200 okužb z novim koronavirusom samo dokazuje, da gremo s trendom navzgor, je ob obisku na Koroškem poudaril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Kot je dodal, pogovori o tem, kaj bo glede morebitnega zaostrovanja ukrepov stroka predlagala vladi, še potekajo: »Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem, ne hitropotezno,« je dodal. Končne odločitve bodo sprejeli v nedeljo na Brdu pri Kranju. Tam je, kot je znano, posvet o epidemiji sklical predsednik republike Borut Pahor.

image_alt
Janez Poklukar: Krepko smo zakorakali v tretji val


Na vprašanje, ali bi bilo treba popolnoma zapreti javno življenje, je Krek odgovoril, da je to težko reči, ker je treba vprašati vse partnerje, pomembno je tu gospodarstvo in ostali dejavniki. »Če bi gledali samo z epidemiološkega vidika, potem da, ampak je zelo pomembno pogledati še kaj drugega,« je dejal.
 

Kaznovanje kršitev karanten


Milan Krek pričakuje, da nam bo virus povzročal še veliko preglavic. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Milan Krek pričakuje, da nam bo virus povzročal še veliko preglavic. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Krek je ponovil stališče stroke, da se šole zapirajo zadnje, povedal pa je tudi, da se pripravlja nova regulativa na državni ravni, po kateri se bodo karantene bistveno bolj nadzirale, zato bodo ljudje tudi kaznovani, če ne bodo ostali doma. Britanski sev po njegovih besedah ponovno poganja epidemijo, so pa v slovenskem prostoru prisotni tudi drugi sevi, prav tako stroka v prihodnjih mesecih pričakuje še kakšno novo različico. »Čaka nas veliko dela, ker presenečenj še ni konec s tem virusom in nas bo presenečal še naprej,« je prepričan. Novi sevi po njegovih besedah predstavljajo tudi nevarnost za domove za starejše, kjer se bistvenih sprememb v sistem ne da več vnesti. Kljub visoki precepljenosti stanovalcev pa je znano, da cepivo ne predstavlja popolno zaščito.

Krek je sicer po današnjih pogovorih z direktorjem Zdravstvenega doma (ZD) Ravne na Koroškem Stanislavom Pušnikom in predstojnico ravenske območne enote NIJZ Nedo Hudopisk ocenil, da so Korošci pri cepljenju zelo dobro organizirani. Ob tem je spomnil na bližino Avstrije, kamor se na delo vozi veliko ljudi iz Slovenije, ter da je zaradi prisotnosti britanskega seva virusa na jugu Avstrije lahko prenos tako rekoč dneven in da se je temu skoraj nemogoče izogniti.

Stanislav Pušnik je po srečanju v izjavi za medije dejal, da so najbolj veseli informacije, da lahko v prihodnjem mesecu pričakujejo bistveno večje količine cepiv in da bodo torej lahko izboljšali precepljenost prebivalstva.

Preberite še:

Komentarji: