Kriminalisti na občini Litija

Župan želi k Dušanu Mramorju, ministrstvo ne bo izdalo soglasja za zadolžitev občine.

Objavljeno
26. november 2014 18.40
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Z ljubljanske policijske uprave so za Delo sporočili, da preverjajo sume kaznivih dejanj, ki se nanašajo na del poslovanja litijske občine. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij nočejo razkriti, prav tako ne, katere osebe so pod drobnogledom kriminalistov.

Po naših neuradnih informacijah policisti poleg poslovanja litijske občine preverjajo tudi finančno povsem shirano občinsko podjetje SVC. To je zadolženo za več kot deset milijonov evrov in ne odplačuje glavnice in obresti. Direktorica SVC Tatjana Kržišnik, ki prejema dobrih 4000 evrov bruto plače, odgovorov na zastavljena vprašanja o poslovanju podjetja javnosti ne sporoča zaradi pogajanj o reprogramiranju posojil.

Občina dolguje tudi komunali

Vprašanja o plačilni nesposobnosti, dokapitalizaciji SVC in občinskem dolgu smo posredovali tudi litijski občini, a odgovorov nismo prejeli. Direktor litijske komunale Roman Ciglar je za Delo povedal, da jim občina dolguje denar, a zneska ni hotel razkriti.

Za prihodnji teden je napovedana seja nadzornega sveta SVC. Predsednik nadzornikov Janez Kres je na vprašanje, ali gre podjetje SVC, ki upravlja Medgeneracijsko središče Šmelc, res v stečaj, odgovoril, da uradne informacije o tem še nima, eden od treh članov nadzornega sveta Filip Fele pa je napovedal odstop, »če nam direktorica ne bo zelo konkretno pojasnila, kaj se dogaja s podjetjem SVC.

Rokavec bi rad sestankoval

Litijski župan Franci Rokavec je finančnega ministra Dušana Mramorja zaprosil za sestanek, v katerem bi »razjasnili nerešena vprašanja« glede kreditov občine in podjetja SVC. Občinskemu vodstvu se zelo mudi, saj mora do konca leta odplačati dobra dva milijona evrov kratkoročnih »predvolilnih« kreditov pri Delavski hranilnici in najeti še približno milijon evrov novega kredita, za kar pa potrebuje soglasje finančnega ministrstva. Na ministrstvu za finance pravijo, da je litijska občina čezmerno zadolžena, zato soglasja za novo zadolžitev ne bodo izdali, o nezakonitostih pa bodo seznanili pristojne institucije.