Preiskovalci nad korupcijo v Lekarni Ljubljana

Po naših podatkih so preiskovalce NPU danes zanimala tudi javna naročila v javnem zavodu.

Objavljeno
08. november 2016 08.55
Posodobljeno
08. november 2016 09.00
mpi*LEKARNE
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Četica preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada se je v družbi ljubljanskih kriminalistov danes lotila korupcije in gospodarskih kaznivih dejanj v Lekarni Ljubljana. V lekarni so potrdili, da je preiskovalce zanimalo poslovanje zavoda v času predhodnega vodstva. Neuradno so se med osumljenimi znašli nekdanji prvi mož lekarne Marko Jaklič in medijski mogotec Leo Oblak ter predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc.

»Na območju Policijskih uprav Ljubljana in Koper 56 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in štirje kriminalisti PU Ljubljana na podlagi odredb sodišča opravljajo hišne preiskave in druga preiskovalna opravila ter iščejo dokaze o storitvi kaznivih dejanj s področja gospodarstva in korupcije. Gre za policijska opravila v okviru predkazenskega postopka, ki poteka zoper šest fizičnih oseb v povezavi s kaznivimi dejanji nedovoljenega sprejemanja daril, za kar je predpisana kazen zapora do petih let, nedovoljenega dajanja daril, za kar je zagrožena kazen zapora do treh let, pranja denarja, za kar je zagrožena kazen zapora do petih let in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagrožena kazen zapora do enega leta. V okviru hišnih preiskav nobena oseba doslej ni bila pridržana,« je bila Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi policije, danes skopa s podatki o preiskavi.

Policija naj bi poleg Jakliča obiskala tudi Oblaka, lastnika radijske mreže Infonet media, in predsednika uprave Kemofarmacije Poherca. Da je preiskava potekala tudi na sedežu družbe Infonet media, so v družbi sicer potrdili, obenem pa dodali, da družba »ni med osumljenci preiskave«. Po nekaterih informacijah naj bi sicer preiskovali pranje denarja prek oglaševanja.

Jaklič je vodil Lekarno Ljubljana od januarja 2008 do aprila 2013. Za odhod iz Lekarne Ljubljana se je, kot je takrat pojasnil, odločil iz osebnih razlogov, je spomnila STA. Skupaj z njim je lekarno zapustila ožja vodstvena ekipa. Takrat so v medije prišle informacije, da je Jaklič v Srbiji s sočlanom iz uprave Vzajemne Francem Henigmanom za 200.000 evrov kupil polovico radia Index. Drugo polovico radia naj bi imela v lasti družba Infonet, ki je v lasti Oblaka. Mediji so kasneje sicer poročali, da Jaklič ni prevzel vodenja Indexa, pač pa da je nove poslovne priložnosti iskal v srbskem podjetju Jugohemija.

Oblak je za STA pojasnil, da so policisti v preiskavah prevzeli dokumente, ki jim jih je sam že pred tremi leti samoiniciativno ponudil. Kot je zapisal, je namreč že 16. septembra 2013 NPU uradno obvestil, da je seznanjen, da poteka preiskava v zadevi, povezani z njihovim poslovnim partnerjem. »Zato sem že septembra 2013 NPU uradno pisno ponudil, da jim izročim vse dokumente v zvezi z zadevo, ki jo preiskujejo. Napisal sem, da sem jim na voljo za vse kar potrebujejo. Na moj dopis nisem prijel dogovora,« je navedel.

Sporna (tudi) javna naročila

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi se vsaj del preiskav nanašal na javna naročila v Lekarni Ljubljana. Pred časom smo v Delu obširno poročali, da je javni zavod Lekarna Ljubljana od sredine leta 2009 večmilijonske posle s posredniki zdravil sklepal brez javnih naročil. Potem ko je pogodba s posredniki zdravil, ki je temeljila na javnem naročilu, maja 2009 potekla, so posle s posrednikoma Salusom in Kemofarmacijo sklepali na podlagi dogovora, ki so ga obnovili vsako leto. Zakon o javnem naročanju sicer določa, da morajo tudi javni zavodi nabavo blaga nad vrednostjo 20.000 evrov izpeljati na podlagi javnega naročila, za katerega mora biti objavljen javni razpis.

Revizijo poslovanja lekarne pri zaposlovanju in javnih naročilih pri nakupu zdravil je opravilo računsko sodišče, ki je Lekarni Ljubljana izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2011. Zavod je po ugotovitvah sodišča pri nabavi materiala kršil predpise o javnem naročanju, kršitev pa je bilo za najmanj 101 milijon evrov.

Kot smo poročali, je lekarna od maja 2009 samo od veledrogeristov Salus in Kemofarmacija kupila za več sto milijonov zdravil in zdravstvenih pripomočkov na podlagi letnih dogovorov. Lekarna je v tem obdobju sicer objavila več javnih razpisov za nakup zdravil, a nobeden ni bil uspešen. Enega je zaradi omejevanja konkurence razveljavila Državna revizijska komisija, na preostale pa se ni prijavil noben ponudnik zdravil.

V Salusu in Kemofarmaciji so takrat pojasnjevali, da so bili pogoji na naslednjih javnih razpisih nemogoči, saj je lekarna kot pogoj za prijavo na razpis zahtevala vpogled v pogodbe med veledrogeristoma in izdelovalci zdravil, ki so poslovna skrivnost. Lekarna Ljubljana je namreč oktobra 2009 kljub nasprotovanju finančnega ministrstva družbo LL Grosist ustanovila, da bi lahko zdravila kupovala neposredno od proizvajalcev. Salus je kasneje, tudi zaradi nestrinjanja s poslovanjem mimo javnih naročil, z lekarno celo prenehal sodelovati. Zdravila sicer niso edino področje, na katerem je lekarna poslovala po domače, saj je mimo javnih naročil oddala tudi več manjših poslov.