Kristina Dokl odstavljena kot direktorica Doma upokojencev Ptuj

Doklova naj bi kršila več zakonov. Ministrica jo bo razrešila z 2. decembrom.

Objavljeno
27. november 2014 20.00
NK siva ekonomija
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj - Kar štiri različne inšpekcije so v zadnjem času v Domu upokojencev Ptuj (DUP )ugotavljale hude kršitve zakonov. Zaradi teh bo ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z 2. decembrom odstranila z direktorskega položaja tega doma dolgoletno direktorico mag. Kristino Dokl.

Služba za notranjo revizijo v tem ministrstvu je DUP pregledala dvakrat in ugotovila hude kršitve zakona o socialnem varstvu. Spisek napak in kršitev je skoraj nepregledno dolg: ni bilo jasnih razmejitev med različnimi kategorijami opreme, ni bilo povsem jasno, kaj je osnovna oskrba in kaj dodatna, niso bile dovolj jasno razmejene storitve javnih od storitev tržnih dejavnosti, evidence opravljenih storitev so bile slabe, ponekod ni bilo mogoče niti ugotoviti, ali so bile sploh opravljene, nekaterih storitev niso izvajali v skladu s predpisanimi normativi in standardi ...

Po zakonu o socislnem varstvu lahko minister zamenja direktorja javnega zavoda zamenja zaradi ugotovljenih hujših kršitev. Zaradi nezakonitega poslovanja DUP bo Kristina Dokl morala zapustiti direktorsko mesto v največjem slovenskem domu upokojencev. Poleg sedeža in velikega doma na ptuju ima namreč ta še svoje enote v Muretincih na Ptujskem polju, v Juršincih v Slovenskih goricah, v Kidričevem in zdaj že skoraj polni dve leti deluje dom v Kopru. Slednje tri enote je zgradila Kristina Dokl s prihranki iz poslovanja zavoda in državi ali ministrstvu ni bilo treba za to dati niti fičnika. Prav zaradi tega je doklova tudi imela tako dolgo in neomajno podporo na ministrstvu, saj je vendarle delala v dobro države - a očitno na škodo varovancev in s prekomernih izčrpavanjem zaposlenih.

Kar trinajstkrat pa je bil v DUP v zadnjem času inšpektorat za delo in vedno znova so inšpektorji odkrivali kršitve zakona o delu: »v pogodbah o zaposlitvi ni bil določen kraj opravljanja dela, kršene so bile določbe glede razporejanja delovnega časa, odmorov, počitkov in letnega dopusta, prišlo je do veriženja pogodb o zaposlitvi za določen čas v obdobju od 2008 ali 2009 do 2014.«

Slabo stanje pa sta v DUP ugotovila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Delovni inšpektorji so ugotavljali, da je vodstvo doma po pregledih nekatere napake zares odpravljalo in o tem poročalo, a so se pri vsakem naslednjem inšpekcijskem pregledu pojavile nove kršitve ali pa so se ponavljale nekatere stare, ki naj bi bile že odpravljene.

Tudi davčna inšpekcija je DUP izdala plačilni nalog za dober milijon poplačila davka, ki ga je opredelila kot davek na dobiček (tega menda po navodilu ministrstva ni bilo treba plačevati, saj je šlo za amortizacijo in namensko varčevana sredstva za točno določene investicije v prihodnjih letih). Kot je povedala Kristina Dokl, pa so ta znesek tudi takoj plačali.

Proti načinu vodenja in poslovanja Doklove v DUP je zadnje leto zelo intenzivno delovala posebna civilna iniciativa državljanov, ki je opozarjala na nepravilnosti, se mukoma prebijala do podatkov o poslovanju in cenah, a je ne vodstvo doma ne svet zavoda ni pustil niti razložiti problemov, kaj šele upoštevati njihova opozorila.