Kučan: Izbrisati se tega dela naše zgodovine ne da.

Pokljuko so zapolnile partizanske pesmi, rdeč nageljni in petokrake zvezde. Kučan je na jesenskih volitvah podprl Türka.

Objavljeno
07. julij 2012 19.19
pokljuka - pohod na triglav
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Rudno Polje – Pokljuko so danes zapolnile partizanske pesmi, rdeč nageljni in petokrake zvezde. Na Rudnem Polju se je na slovesnosti zbralo prek 5000 ljudi, med njimi 99 praporščakov in 687 tistih, ki so se udeležili 27. spominskega pohoda na Triglav.

»Današnja slovesnost je zame vir življenja,« je, medtem ko je v ozadju odmevala partizanska pesem, opisal Edi Debeljak, ki je na Gorenjsko prišel s Primorske.

»Tu smo, ker se ne sme pozabiti na narodnoosvobodilni boj,« je dodal Janez Kikelj, predsednik vrhniškega združenja borcev za vrednote NOB in pojasnil, da jih je iz Vrhnike prišlo 40, vsi pa so bili oblečeni v modre majice, na katerih je bila zvezda in rdeč napis: »Vem, kdo je zmagal.«

Tone Kapus, predsednik organizacijskega odbora pohoda na Triglav, je dejal, da so se na Pokljuki zbrali tisti, ki cenijo vrednote NOB, spoštujejo boj partizanov in cenijo zmago v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Slavnostni govornik na današnji slovesnosti je bil nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je bil kritičen do potez, ki jih vleče današnja oblast.

Uvodoma je govoril o rdeči zvezdi, ki je bil prepovedan vstop na državno proslavo, in poudaril: »Slovenski zgodovinski spomin sega veliko dlje kot do leta 1990, ko naj bi se po izganjalcu zvezde šele začela zgodovina slovenske državnosti. Izbrisati se tega dela naše zgodovine ne da. Zapisan je v narodov spomin.«

Kučan je vladajoči politiki očital »aroganco moči in ustrahovanje« ter spomnil, da je bila Slovenija uspešna skupna zgodba. Nato je še opozoril, da bomo z molkom soodgovorni za samovoljno početje, ki se kaže tudi v izganjanju zvezde, preimenovanju vojašnic, spreminjanju državne himne, ukinjanju državnih proslav, izločevanju in izbrisu celih skupin državljanov, strankarskem kadrovanju, nespoštovanju sodišč in enačenju interensov ene stranke z interesi države.

Ob prihajajočih jesenskih volitvah je Kučan podprl Danila Türka in poudaril, da Slovenci tudi v prihodnosti rabimo takšnega predsednika, kot ga imamo zdaj.

Kučanov govor je požel bučen aplavz, podoben pa je sledil še besedam Janeza Stanovnika, predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Stanovnik je, podobno kot letos pozimi v Dražgošah, tudi danes povedal, da nas niso zlomili ne Hitler, ne Mussolini, ne Stalin, ne Milošević. Temu je danes še dodal, da je zdaj treba reči »ne Majerju in njegovemu trojanskemu konju«.