Alenka Bratušek na Triglavu: »Naša dolžnost je pomagati.«

Ladja Triglav, ki je po morju na vzhodnih obalah Sicilije patruljira šest tednov, se 3. februarja vrača v koprsko pristanišče.

Objavljeno
22. januar 2014 11.27
Posodobljeno
22. januar 2014 11.38
Boštjan Videmšek, poročevalec
Boštjan Videmšek, poročevalec

Augusta - Slovenija je edina država, ki je italijanski vojaški mornarici v okviru misije ponudila pomoč pri lajšanju tragedije v Sredozemlju, v katerem je v zadnjih desetih letih umrlo okoli 20.000 priseljencev iz Azije in Afrike. Ladja Triglav, ki je po morju na vzhodnih obalah Sicilije patruljira šest tednov, se 3. februarja vrača v koprsko pristanišče.

Slovenska mornariška posadka, ki jo sestavlja 39 članov, je na nemirno zimsko morje po kratkih pripravah odšla zaradi reševanja beguncev in priseljencev, katerih tragedija je vrhunec dosegla oktobra lani pred Lampeduso, ko je, tik pred kopnim, utonilo 300 ljudi.

Tragedija je v javnosti - in v političnih krogih - vendarle sprožila nekaj samorefleksije, a Slovenija je bila edina država, ki je močno obremenjeni italijanski mornarici na pomoč poslala vojaško ladjo s posadko in s tem pokazala, da sta vprašanji evropskih meja in priseljenske problematike skupni in ne »nacionalni« vprašanji.

Danes so vojaško pristanišče v Augusti na Siciliji - še prej pa namestitveni center za priseljence v bližnji Sirakuzi - obiskali predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek, obrambni minister Roman Jakič in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič, ki so se srečali tudi z italijanskim obrambnim ministrom Mariom Maurijem. Ta je dejal, da je Slovenija z napotitvijo ladje Triglav pokazala solidarnost do Italije in do Evropske unije. »Ladja Triglav je tu tudi zato, da bi Evropo spomnili na to, da so tu njene meje. Skupna operacija nima le vojaško-tehničnega, ampak tudi političen pomen,« je v oporišču italijanske mornarice, kjer, pomenljivo, ne visi niti ena sama evropska zastava, dodal Mauri.

Na zahvalo italijanskega obrambnega ministra se je slovenska premierka odzvala z besedami, da je »slovenska dolžnost pomagati in sodelovati«. Na naše vprašanje, ali bo Slovenija, ki je z sodelovanjem v operaciji Mare Nostrum evropski birokraciji, ki sodeluje v zločinu v Sredozemlju, poslala jasno sporočilo, še naprej sodelovala v podobnih operacijah, odgovorila, da je naša država odprta za takšne pobude in da jo hkrati veseli in žalosti, da je Slovenija edina država, ki je Italiji - ali kateri koli državi evropskega juga - do zdaj ponudila konkretno pomoč. »Na evropskem svetu že teče debata, kako bi bilo treba reševati priseljensko problematiko,« je dodala Bratuškova. Premierka je na Siciliji - skupaj z vrhom Slovenske vojske - izvedela, da je bil v Afganistanu ranjen pripadnik slovenskega kontingenta.