Nova stanovanja so se v zadnjem četrtletju lani podražila za kar 7,4 odstotka

Podražitev je predvsem posledica prodaje vrste majhnih in srednje velikih stanovanjskih objektov na iskanih lokacijah.

Objavljeno
24. marec 2017 15.19
uhio_socialna stanovanja
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana – Cene stanovanjskih nepremičnin so tudi v zadnjem lanskem četrtletju rasle, tako da so bile na letni ravni za kar 3,3 odstotka nad onimi iz leta 2015. Trgovanje je bilo kljub temu rekordno, so v poročilo za četrti kvartal 2016 zapisali na državnem statističnem uradu.

Del ponudbe še vedno iz stečajev

Statistika posebej spremlja cene novih in rabljenih stanovanj in družinskih hiš. Nove stanovanjske nepremičnine so se v zadnjem kvartalu lani glede na predzadnjega v povprečju občutno podražile, za kar 6,4 odstotka. V tem so se še močneje, za 7,4 odstotka, podražila nova stanovanja. Dejstvo, da del ponudbe izhaja iz stečajnih postopkov, ni vplivalo na cenovni trend, saj sta bila tako delež prodaj iz stečajnih postopkov (6,6 odstotka) kot tudi povprečna starost prodanih novih stanovanj (3,7 leta) približno enaka kot v tretjem kvartalu.

Največja posamična prodajalca, Stanovanjski sklad RS in DUTB, tudi nista prodajala najdražjih stanovanj. Tako je po mnenju statistikov rast cen v opazovanem obdobju lanskega leta predvsem »posledica prodaje cele vrste majhnih in srednje velikih stanovanjskih objektov na iskanih lokacijah (Primorje, obrobje Ljubljane, center Ljubljane) ter prodaje nadstandardno grajenih in opremljenih stanovanj«.

Sklenjenih poslov z novimi stanovanji je bilo več kot četrtletje pred tem, a še vedno relativno malo. Od skupno 284 prodaj jih je bila dobra polovica v Osrednjeslovenski statistični regiji, večina v Ljubljani. Sledijo Obala, Gorenjska in Podravje. In še nove družinske hiše: prodali so jih le 45, cene pa so bile v povprečju višje za 1,7 odstotka.

Bolj umirjena rast pri rabljenih nepremičninah

Pri rabljenih stanovanjskih nepremičninah so bile rasti bolj umirjene, poslov z njimi pa največ doslej. Če pogledamo stanovanja in hiše skupaj, so se v četrtem kvartalu lani cene glede na četrtletje pred tem zvišale za 0,9 odstotka (stanovanja za en odstotek, hiše za 0,8 odstotka).

Najbolj so zrasle cene rabljenih stanovanj v Ljubljani (za 1,7 odstotka). Tu je našlo kupce 505 enot, medtem ko je v preostali Sloveniji število transakcij preseglo vsa pričakovanja: 1400 enot, toliko, kot so jih prodali nazadnje v predkriznem letu 2006.

Za med so šle tudi rabljene družinske hiše: prodali so jih kar 688 − največ po letu 2003, odkar te transakcije beleži statistika. V povprečju so se podražile za 0,8 odstotka, v zadnjih treh letih skupaj so vztrajale na ravni, ki je bila za okoli 15 odstotkov pod tisto v letu 2010.

Leto po želji nepremičninarjev

Udeleženci nepremičninskega trga se ne morejo pritoževati niti nad letom 2016 kot celoto. V globalu so cene zrasle za 3,3 odstotka glede na povprečje v letu 2015 in to je drugo zaporedno zvišanje povprečnih letnih cen stanovanjskih nepremičnin.

V isti primerjavi so se najbolj podražila rabljena stanovanja v Mestni občini Ljubljana, in sicer za šest odstotkov. Rabljene družinske hiše na ravni Slovenije so se podražile za tri odstotke, rabljena stanovanja zunaj Ljubljane (v preostali Sloveniji) pa za 2,6 odstotka. Povprečne cene novih stanovanj so se zvišale za 1,3 odstotka. Upadle so edino cene novih družinskih hiš (za 4,9 odstotka).

Dosežene cene pa še ne dosegajo tistih iz leta 2010. Pri novih stanovanjih so bile lani v povprečju nižje še za 7,8 odstotka, pri rabljenih za 11,7 odstotka, pri rabljenih družinskih hišah za 15,5 odstotka in pri novih za skoraj 30 odstotkov.