LAS nova žrtev župana Rojca

Grožnja Konec financiranja, če bo izvoljena »neprava«

Objavljeno
21. oktober 2015 10.38
mfa_rojc
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – Skupščina Lokalne akcijske skupine (LAS) med Snežnikom in Nanosom se je uklonila grožnji ilirskobistriškega župana Emila Rojca, da bo ustavil financiranje društva, če bo v upravni odbor izvoljena Nevenka Tomšič, ilirskobistriška opozicijska občinska svetnica (Desus). Skupščina LAS ni edina, ki se je uklonila županovim navodilom.

Na skupščini LAS, ki združuje 20 partnerjev iz občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica, predseduje pa mu Cvetka Kernel, ravnateljica Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, je strokovni vodja LAS Aleš Zidar iz Ilirske Bistrice povedal, da ga je župan Emil Rojc obvestil, da bo ustavil financiranje LAS, če bo Nevenka Tomšič izvoljena v upravni odbor.

Nevenka Tomšič, vodja projekta Leader v obdobju njegovega ustanavljanja in sodelujoča na delavnicah za novo strategijo lokalnega razvoja, nato res ni bila izvoljena, saj so udeleženci očitno presodili, da jo je bolje žrtvovati kakor tvegati težave, ki bi jih zaradi uresničitve županove grožnje lahko imeli pri evropskem sofinanciranju projektov. Občine namreč kreditirajo projekte LAS, dokler ta ne dobi evropskega denarja. Kernelova za pojasnila včeraj ni bila dosegljiva, župan pa naša vprašanja ne odgovarja že eno leto.

Župan Emil Rojc tako nadaljuje svojo kadrovsko politiko tega mandata. Kot je znano, je morala s položaja direktorice ilirskobistriškega Doma starejših občanov s podporo Rojčeve strankarske kolegice ministrice Anje Kopač Mrak oditi Miranda Vrh, in to še preden je KPK opravila svoje delo. Poročilo o poslovanju doma pod vodstvom Vrhove še vedno ni objavljeno. Eden od »grehov« Mirande Vrh je bil, da je pred zadnjimi lokalnimi volitvami javno podprla zdaj opozicijsko Bistro listo Kristine Valenčič.

Podobna usoda kot Nevenko Tomšič je doletela še eno članico Bistre liste, pravnico Marjano Janežič, ki se je prijavila na razpis ZD Ilirska Bistrica. V. d. direktorja zdravstvenega doma Matej Rubelli Furman jo je tako rekoč že izbral, vendar je nato dobil županovo navodilo, naj je ne. Tomšičeva je prejšnji teden ob potrjevanju Mateja Rubellija Furmana za direktorja s polnimi pooblastili na seji občinskega sveta pozvala, naj ohrani svojo strokovnost in trdno hrbtenico. Rubelli Furman za Delo neimenovanja Janežičeve ni hotel komentirati, ker da je zadeva že mimo in da se s politiko ne bo ukvarjal.

Župan je za neprimerna kandidata za svet Knjižnice Makse Samsa Ilirska Bistrica, ki ju je predlagala knjižnica, ocenil tudi Kristino Valenčič, protikandidatko na županskih volitvah, in drugega občinskega svetnika iz Desusa Primoža Rojca.