Ob 19.00 prenehala veljati vladna odredba o omejitvi gibanja

Skupina nasprotnikov pogoju PCT je kljub deževnemu vremenu in včerajšnjim izgredom bila znova na ulicah. Omejitev gibanja medtem ni več v veljavi.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Uresničile so se napovedi na družbenih omrežjih, da bodo tudi danes v središču Ljubljane potekali protesti. V luči tega je tudi danes policija okrepila prisotnost okoli parlamentarnega poslopja. Stranka Resni.ca sicer tokrat ni med tistimi, ki bi vabili na shod.

Protestniki so se sprehodili do ploščadi pred kliničnim centrom. Kot razlagajo, so tam z minuto molka in položenim cvetjem izkazali podporo fantu, ki se je poškodoval na včerajšnjih protestih. Za tem so se vrnili v središče Ljubljane, kjer so se sprehodili mimo državnega zbora.
 

Omejitev gibanja še v veljavi


Direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek je že v torek zvečer za Odmeve dejal, da glede na zbrane informacije tudi danes pričakujejo neorganiziran shod in so nanj pripravljeni. Kot so za STA povedali na PU Ljubljana, delujejo v skladu s pristojnostmi, med drugim izvajajo naloge varovanja DZ in bodo v primeru protestov skrbeli za javni red in mir.

Danes sicer še vedno velja sklep vlade, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.



Izjava za javnost o aktivnostih policije Alojza Sladiča iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi:


Na torkovih protestih v Ljubljani so policisti trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja, še 22 pa so jih pridržali v času trajanja shoda. Po dosedanjih podatkih policije sta dve osebi potrebovali zdravniško pomoč zaradi vdihavanja plina, šest policistov pa je bilo menda lažje poškodovanih.



Kot je pojasnil Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, so v primeru treh oseb že od prejšnjih protestov zbirali obvestila o sumu kaznivega dejanja – in sicer hujskanja k upiranju in kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradne osebe. Dve osebi od treh sta še pridržani, ena pa je v bolnišnici. Policija bo v 48 urah od pridržanja zbirala nadaljnja obvestila in dokaze o morebitnih kaznivih dejanjih. Ena od teh oseb se je na policijo javila sama.
 

Policija je ukrepala brez vpliva politike


Kot je povedal Sladič, je bilo včeraj uporabljenih veliko prisilnih sredstev, ki pa po mnenju policije niso bila pretirana. Uporabili so več vodnih topov, več kot 400 plinskih nabojev in ročnih bomb, konjenico … »Policija je večinoma uporabljala plinska sredstva, kjer ne prihaja do takih poškodb, so pa kljub temu učinkovita sredstva.«

Pri tem je potrdil, da je v primeru solzivca nastala koletaralna škoda ljudi, ki niso protestirali, a dodal, da je policija že pred tem ves čas opozarjala na nevarnost zaradi napovedanih protestov. Policija je samostojno opravljala delo in ukrepe ocenjevala brez vpliva politike. Vse ostale aktivnosti policije so izvajali na strokovnih podlagah, je dodal. Poudaril je, da je bila sama dinamika varovanja in protestov zelo pestra, saj so se protestniki pomikali in je morala policija večkrat uporabiti prisilna sredstva za razpustitev protestnikov.

Sladič je dodal, da so bili med protestniki tudi pripadniki navijaških skupin oziroma da so bile med njimi tudi skupine, ki so bile že prej poznane kot nasilne.

image_alt
Protesti ušli izpod nadzora, središče Ljubljane v oblakih solzivca


Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je njihova reševalna služba zaradi protestov imela v torek štiri intervencije. Ena poškodovana oseba je zaradi lažjega pretresa možganov čez noč ostala na opazovanju in bo danes predvidoma odšla domov. Oskrbeli so še dve lažji poškodbi, eno zaradi solzivca in drugo zaradi nezgode med kolesarjem in pešcem, v enem primeru pa zdravniška pomoč ni bila potrebna, so sporočili.

Policisti še naprej zbirajo obvestila o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, med drugim so bila poškodovana službena vozila policije, so sporočili z generalne policijske uprave (GPU).

Kot so še povzeli torkovo dogajanje, so policisti izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav ter na območju centra Ljubljane tudi neprijavljenega shoda, ki se je začel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je, po podatkih policije, zbralo okoli 3000 ljudi.

Policisti še naprej zbirajo obvestila o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policisti še naprej zbirajo obvestila o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. FOTO: Voranc Vogel/Delo


image_alt
Pozivom bi moral slediti tudi prevzem odgovornosti


Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda v Ljubljani odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več ljudi. Policisti so jih večkrat pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa, in jih poskušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen. Vendar protestniki tudi po tem niso upoštevali ukazov in so še naprej huje in množično kršili javni red, med drugim so v policiste in vozila policije metali razne predmete ter se kljub izrečenim ukazom niso razšli. Policisti so zato na Slovenski cesti uporabili prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva.

image_alt
Vladni boj z epidemijo se je preselil na ulice


Policisti so udeležence vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike in nato odšel v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen, potek torkovega dogajanja še pojasnjujejo na GPU.

Protestnike je nagovoril tudi Zlatko. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protestnike je nagovoril tudi Zlatko. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Po njihovih navedbah so se okoli 19.30 na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metale različne predmete. Nekaj pred 21. uro so policisti vzpostavili javni red, množico pa razgnali. Za to so večkrat uporabili prisilna sredstva proti množici, in sicer vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse.

Policisti so trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir in še nadaljujejo zbiranje obvestil. Za čas trajanja shoda so v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije pridržali 22 oseb. Med pridržanimi naj bi bila sicer po nekaterih podatkih tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode, ter glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko, ki je imel pred tem govor na shodu.



Zoran Stevanović na enem od prejšnjih protestov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zoran Stevanović na enem od prejšnjih protestov. FOTO: Blaž Samec/Delo


Kot so še dodali na GPU, varovanje vrha EU-Zahodni Balkan poteka v skladu s predvidenim načrtom, policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.
Generalni direktor policije Anton Olaj pa je pohvalil policiste za uspešno izvedbo policijskih nalog, so še zapisali.

Preberite še:

Komentarji: