Le sanje in upanje za salezijanski center

Pred nadaljevanjem gradnje kompleksa Don Bosko v Mariboru bodo zaradi pomanjkanja denarja poenostavili načrte.

Objavljeno
11. marec 2014 21.38
Don Bosko center, 7.3.2014, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Nadaljevanje gradnje velikega sakralnega centra Don Boskovih salezijancev nasproti nakupovalnega središča Qlandia je odloženo za nedoločen čas. V poltretjem letu so dokončali malo več kot 20 odstotkov objekta, nadaljevanje pa so »sanje in upanje«, pravijo mariborski salezijanci.

Salezijanska župnija sv. Janez Bosko je ena najmlajših župnij v Mariboru – ustanovljena je bila novembra 1986. Potem ko vrsto let ni imela svoje cerkve, je leta 2011 le stekla dolgo pričakovana gradnja velikega učno-vzgojnega centra Don Bosko z župniščem. Po načrtih naj bi center imel tudi 30 metrov visoko župnijsko pastoralno središče in 40 metrov visok zvonik. »Sedanja gospodarska kriza v družbi in Cerkvi je močno prizadela projekt, ki pa je bil od vsega začetka marsikomu trn v peti. Sprašujemo se, zakaj smo morali kar 27 let čakati na dovoljenja, saj bi vsaj nekaj let pred krizo projekt lahko dokončali,« meni kaplan iz Don Boskove župnije Gašper Otrin.

Dokončan le del kompleksa

Poudaril je, da Don Boskov center Maribor združuje tri povezane segmente: župnijo sv. Janez Bosko, Salezijanski mladinski center in Salezijansko redovno skupnost. Del kompleksa, ki so ga uspeli dokončati (približno 1200 kvadratnih metrov prostorov), se zdaj že uporablja; tako tam od novembra lani izvajajo redne župnijske pastoralne dejavnosti (maše, verouk ...), v mladinskem centru, ki se lahko pohvali s statusom mladinskega društva v javnem interesu, pa se dnevno zbirajo otroci, mladi in starši. V njem imajo namreč igralnico in svetovalnico ter druge brezplačne dejavnosti, kot delavnice za otroke, učenje kitare, tečaje italijanščine, plesne tečaje, tematska srečanja za mlade itd.

Skrb za mlade

Poslanstvo salezijancev je skrb za vzgojo mladih po Don Boskovem preventivnem vzgojnem sistemu. »To pomeni navzočnost na področjih življenja, ki so blizu mladim, ter skrb za družino,« je povedal Otrin. Ker je končan le del njihovega novega centra, se občasno že srečujejo s pomanjkanjem prostora, posebno pri bogoslužju in organiziranih dogodkih, ko se zbere največ ljudi. A konec gradnje še nima datuma, je povedal Otrin: »Nameravamo zaščititi do tretje faze zgrajen betonski del, da ne bo propadal. V bližnji prihodnosti ostaja za zdaj le še ureditev okolice in gradnja igrišča za otroke in mlade.«

Celoten projekt Don Boskovega centra v Mariboru je salezijance do danes stal že približno 4,5 milijona evrov, so povedali (odkup zemljišč, arhitekturni natečaj, pridobivanje dovoljenj, komunalni prispevek, gradnja, zaključna dela ...). »Nedokončana ostaja gradnja cerkve, zvonika, kapele, večnamenske dvorane in še nekaterih pastoralnih prostorov. Gradnja je odložena na nedoločen čas,« je povedal Otrin.

Gradili so z donacijami

Investitor Salezijanski inšpektorat je dosedanja sredstva za gradnjo pridobil samo z donacijami in darovi vernikov in drugih dobrotnikov, ki podpirajo salezijansko poslanstvo, ter s prihranki vseh sobratov slovenske salezijanske inšpektorije. Denar za gradnjo so zbirali zadnjih 27 let, odkar so salezijanci v Mariboru. »Vsekakor bo potrebno pred nadaljevanjem gradnje projekte poenostaviti in precej poceniti,« so o dokončanju centra sporočili mariborski salezijanci, ki so prepričani, da je njihovo poslanstvo dobrodošlo in nujno za Maribor.