Lendava v Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje Pannon EGTC

V Pannon EGTP že 56 madžarskih občin in štiri županije. Za včlanjenje se zanimata tudi občini Moravske Toplice in Ptuj.

Objavljeno
06. februar 2012 17.46
I. G., Murska Sobota
I. G., Murska Sobota
Lendava - Lendavska občina je na pobudo madžarskega mesta Pecs in soglasju s slovensko vlado pristopila k evropskemu združenju za teritorialno sodelovanje Pannon EGTC. Združenje je bilo na pobudo mesta Pecs ustanovljeno pred dvema letoma, vanj pa se je doslej včlanilo 56 občin iz štirih madžarskih županij in občina Lendava. Za članstvo v evropskem združenju se od lani zanima tudi občina Moravske Toplice, v zadnjem času pa tudi občina Ptuj.

Župan Pecsa Pav Zsolt je na današnji predstavitvi združenja Pannon EGTC povedal, da bodo k sodelovanju in polnopravnemu članstvu povabili tudi občine iz Hrvaške, ko bo ta postala polnopravna članica EU. » Naše združenje bo po teritorialni velikosti največje v Srednji Evropi. Prepričan sem, da lahko združenje naredi veliko dobrega in koristnega za razvoj lokalnih skupnosti, v katerih živi od 250 do 500.000 ljudi, odisno od števila občin, ki se bodo vključila v združenje.

EU bo za financiranje programov vseh evropskih združenj za teritorialno sodelovanje v novi finančni perspektivi namenila kar 12 milijard evrov. Od nas bo odvisno, kolikšen delež bo dobilo naše združenje. Glede na pripravljenost za sodelovanje, verjemam, da bo finančni delež našega združenja iz blagajne EU velik. Vse formalnosti za nemoteno delovanja združenja bodo opravljene letos in prihodnje leto, vsebinska programe pa bo združenje sprejelo in začelo tudi uresničevati v letu 2014.

Po Balažkovih besedah se je lendavska občina odločila za članstvo v Pannon EGTC zaradi možnosti sodelovanja in razvijanja multikulturnosti med ljudmi, poudarjene skrbi za mlade in skupnega uresničevanja razvojnih programov na področju gospodarstva, še posebej turizma in varovanja okolja.

Članici evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki so ga ustanovili italijanski partnerji, sta občina Nova Gorica in Šempeter- Vrtojba.