Levica tik pred zdajci strnjuje vrste

Čas političnih akcij: Alenka Bratušek ustanovila svojo stranko, jutri ji bo sledil Miro Cerar.

Objavljeno
01. junij 2014 11.05
Zavezništvo
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Včerajšnja ustanovitev stranke Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) je uvod v dinamično predvolilno obdobje, ki se bo verjetno začelo danes, ko bodo v državnem zboru ugotovili, da nimajo novega mandatarja. Zato lahko pričakujemo, da bo predsednik republike Borut Pahor razpustil parlament in razpisal predčasne volitve 13. julija.

Obstoječe in novonastajajoče politične stranke se pospešeno pripravljajo na predčasne volitve, saj je pričakovati, da bo predsednik republike Borut Pahor, ki je v preteklem tednu o tem že razmišljal na glas, razpisal volitve na prvi možni datum – 13. julij.

Na strankarski oder je tako prva stopila včeraj ustanovljena stranka Zavezništvo Alenke Bratušek pod okriljem precejšnjega dela nekdanjih članov Pozitivne Slovenije, ki so stranko Zorana Jankovića zapustili konec aprila. Že v ponedeljek pa bo novo stranko ustanavljal krog somišljenikov, ki jih predstavlja pravnik Miro Cerar.

Kmalu po evropskih volitvah so akterji slovenske levice začeli čedalje glasneje pozivati, da se je treba pred volitvami povezovati ali vsaj sodelovati. Takšen je bil tudi včerajšnji poziv Bratuškove. »Zavezništvo AB ne pomeni le Alenka Bratušek, ampak je to začetek abecede in začetek nečesa novega. Za A in B pride C in vse drugo, zato so v zavezništvo vabljeni vsi, ki iskreno verjamejo, da je lahko Slovenija še naprej solidarna in gospodarsko uspešna. Vabljeni so vsi, ki na prvo mesto ne postavljajo sebe, ampak državo in njene državljane,« je dejala Bratuškova.

O tem, ali pomeni C tudi Cerar, ni želela špekulirati (na ustanovitev je bil povabljen, a se je opravičil), ker so se na zadnjem srečanju v sredo dogovorili, da o tem ne bodo govorili v javnosti.

Je pa pomenljivo, da so se kongresa ZaAB udeležili Igor Šoltes, začasna predsednica Zaresa Darja Radić, predstavniki stranke mladih (SMS) pa tudi gostje iz SD Tanja Fajon in Matjaž Han ter Gorazd Žmavc (Desus).

O možnih oblikah sodelovanja bodo verjetno razpravljali še v stranki Solidarnost, predstavniki DL pa so bili na kongres ZaAB vabljeni, a so se opravičili.