Lindav: Očitno sem pričakoval preveč

Ocenjuje, da je skupaj z ekipo policijo vodil v pravo smer, na kar kaže podatek o povečanju zaupanja v policijo.
Fotografija: »Ko sem prevzel vodenje policije, sem trdno verjel, da je naša družba, po preizkušnjah zadnjih let, dosegla stopnjo zrelosti in razumevanja, da je potrebno policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela. Ugotavljam, da sem v tem pogledu očitno pričakoval preveč.« FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
»Ko sem prevzel vodenje policije, sem trdno verjel, da je naša družba, po preizkušnjah zadnjih let, dosegla stopnjo zrelosti in razumevanja, da je potrebno policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela. Ugotavljam, da sem v tem pogledu očitno pričakoval preveč.« FOTO: Leon Vidic/Delo

»Odločitev o moji razrešitvi sem nekako pričakoval glede na dogajanje v zadnjih mesecih in dejstvo, da vlada predloga za moje imenovanje ni uvrstila na dnevni red seje vlade,« se je na razrešitev s položaja vršilca dolžnosti direktorja policije v izjavi za javnost odzval Boštjan Lindav

Vlada je potrdila njegovo razrešitev dva dni po tem, ko je državni zbor potrdil novega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, in na mesto Lindava imenovala Senada Jušića.

Lindav je v izjavi zapisal, da je funkcijo sprejel »z vizijo, v kateri je bilo na prvem mestu ponovno udejanjenje policije kot strokovne in politično neodvisne organizacije«. Ocenjuje, da je skupaj z ekipo policijo vodil v pravo smer, na kar kaže tudi podatek, da se je v tem času povečalo zaupanje v policijo in policiste. 

»Ko sem prevzel vodenje policije, sem trdno verjel, da je naša družba, po preizkušnjah zadnjih let, dosegla stopnjo zrelosti in razumevanja, da je potrebno policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela. Ugotavljam, da sem v tem pogledu očitno pričakoval preveč,« se je kritično odzval na svojo razrešitev. »Zapuščam mesto v. d. generalnega direktorja policije z dobrimi rezultati, svojemu nasledniku pa v tej izjemno zahtevni vlogi želim vso srečo,« je še zapisal.

Generalni direktor policije po opozorilu stroke branik samostojnosti policije

Ob menjavi na čelu policije se je oglasila policijska stroka, ki opozarja na nujnost strokovnega delovanja direktorja policije. Tega sicer imenuje vlada, a mora biti prvi policist v svojih odločitvah neodvisen. Če minister v svojih usmeritvah presega zakonska pooblastila, ga je generalni direktor policije dolžan na to opozoriti, opozarja Andrej Sotlar, dekan Fakultete za varnostne vede.

Sotlar izpostavlja, da daje zakon vladi pravico imenovanja generalnega direktorja policije. »Minister predlaga osebo, ki je prestala izbirni postopek, seveda pa je to oseba, ki jo minister izbere zaradi njene kompatibilnosti. Ali gre za politično ali kakšno drugo kompatibilnost, niti ni ključno,« je ocenil Sotlar. 

Čeprav policisti ne smejo biti člani političnih strank, so na koncu še vedno le ljudje in tudi generalnim direktorjem policije so neke stranke lahko bližje kot druge, je zapisal. »Pomembno je, da jih njihov politični nazor ne ovira pri odločitvah, ki morajo biti striktno strokovne in zakonite. Če je treba, morajo biti sposobni tudi ministru povedati, da/če je prestopil meje normalnega usmerjanja policije in posegel v policijsko avtonomijo,« je izpostavil.

Minister Poklukar je sicer danes dejal, da se je za Jušića odločil, ker si je želel v ekipi kariernega policista, ki prihaja s terena. Glede ostalih menjav v policiji pa je navedel, da vsaka sprememba na vrhu prinese tudi nove menjave. Tako verjame, da si bo tudi novi v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić izbral ekipo, s katero bo lahko delal, kot si jo je tudi sam.

Preberite še:

Komentarji: