Lipica Turizem najbrž dokončno potopljena

V Lipici turizem ne morejo več najeti kredita, zaposleni dobili le del plač za januar, prispevki delno neplačani.

Objavljeno
11. februar 2015 16.20
mpi*Bizjak
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Lipica - V Lipici Turizem so zaposleni dobili le polovico plače in prispevkov za januar. Februarska bo odvisna od tega, kaj bo storil Slovenski državni holding.

Prenos premoženja Lipice Turizem sredi mrtve sezone na državo in s tem avtomatično na Slovenski državni holding (SDH), ki je bil dokončan 20. januarja, je najbrž dokončno potopil Lipico Turizem in to le slaba dva meseca pred novo sezono.

»Ker smo zaposlenim lahko izplačali le polovico plače in prispevkov, ni potrdila o plačanih prispevkih in ker ni tega potrdila, tudi kredita ne moremo najeti,« je na kratko položaj v Lipici Turizem s 35 zaposlenimi opisal v. d. direktorja Boštjan Bizjak po dveh letih reševanja te družbe.

Lipica Turizem nedavno tudi ob dohodek od golfa

Če SDH ne bo našel denarja za dokapitalizacijo Lipice Turizem, to zagotovo pomeni stečaj Lipice Turizem. Decembra lani je Lipica Turizem prek Delavske hranilnice na podlagi uspešnega zmanjševanja izgub v zadnjih dveh letih lahko najela kratkoročno posojilo za prebroditev mrtve sezone, letos pa tega ni mogla, saj je vlada zaukazala, da se podjetja v času prenosa v nesposredno državno lastnišvo ne sme dodatno finančno obremeniti.

Že decembra pa so v Golf klubu Lipica nenadoma ugotovili, da Lipica Turizem nima nikakršne pogodbe za izvajanje golfa, zato tudi ni upravičena do prodaje kart za golf, člane kluba pa je vodstvo nato pozvalo k razmisleku o kupovanju letnih kart.

Država ni dala obljubljenih petih milijonov

Januarja so se na skupnem sestanku s klubom in SDH dogovorili, da Lipica Turizem vendarle lahko prodaja četrtletne karte. Tako je izpadel še večji del običajnega prihodka od golfa, ki je Lipici Turizem pomagal lajšati mrtvo sezono.

Bizjak je povedal, da zaradi nenajetja kredita in slabše prodaje kart za golf izpad znaša približno 100.000 evrov, samo od golfa 40.000, za plače pa na mesec potrebujejo približno 60.000 evrov.

Tudi o obljubljenih petih milijonih evrov iz kohezijskega sklada, ki naj bi jih po napovedih ministrov Dejana Židana in Metoda Dragonje lani poleti, še lani dodelili Kobilarni Lipica za obnovo objektov, v Lipici ni ne duha ne sluha.