Loški otroci se v šolo vozijo s čolni

Loško polje šesti dan pod vodo. Vas Šmarata še vedno dostopna le s čolnom, tudi v Markovcu je nekaj hiš še v vodi.

Objavljeno
23. januar 2014 21.55
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Loška dolina – Loško polje je poplavljeno že šesti dan, voda pa je tudi včeraj naraščala. Vas Šmarata je še vedno dostopna le s čolnom, tudi v Markovcu je nekaj hiš še v vodi. Otrokom danes, ko je napovedan še sneg, ne bo treba v šolo.

Medtem ko je vsa voda, ki je v nedeljo padla na snežniško planoto, v Reško dolino stekla po površini in se tam prerazporedila, pa so vode na drugo stran Snežnika stekle v podzemlje v bolj heterogeni kraški vodonosnik. In medtem ko je voda z Ilirskobistriškega proti Škocjanskim jamam odtekla že v noči na ponedeljek, vode iz kraškega podzemlja v Loški dolini, kjer je deževalo celo nedeljo in v noči na ponedeljek, še vedno bruhajo na dan in poplavljajo kraška polja. Amaterska vremenarska postaja, ki jo je nad Gomanci postavil Saša Zidar iz Ilirske Bistrice s pomočjo Parka Škocjanske jame, je izmerila, da je v nedeljo v 24 urah padlo 308 litrov dežja na kvadratni meter.

Do včeraj so gasilci intervenirali v 34 objektih

»Še v ponedeljek se je gladina tamkajšnjega presihajočega jezera dvigovala za sedem centimetrov na uro, v sredo dva, včeraj pa za centimeter, tako da je voda zalila še cesto med Kozariščami in bližnjim travnikom, na katerem so svoja vozila puščali krajani iz Šmarate, v nedeljo z vodo odrezane še od Kozaršč,« je včeraj povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Iga vas Igor Palčič.

Do včeraj so gasilci intervenirali v 34 objektih, pri nekaterih hišah so stanovalci za obrambo pred naraščajočo vodo, ki je prekrila polje, polagali vreče s peskom. Čistilna naprava in nekaj hiš pri Napoleonovem mostu v Markovcu stojijo v vodi, naprava je poškodovana. Župan Janez Komidar za zdaj lahko govori le o oceni škode: »Pričakujemo, da bo škode na infrastrukturi za odvajanje odpadnih voda in na cestah približno 100.000 evrov. Ceste so spodjedene in razrite. Ministra Dejana Židana sem opozoril, da je povodenj pokazala na neurejenost vodotokov. Premalo je tekočega vzdrževanja, čistilne grablje pred požiralnikom v jamo Golobina pa so, še vedno trdim, nepravilno narejene. Če bi bili ti ukrepi pravilno izvedeni, bi voda hitreje odtekala, tako pa odtekanje ovirajo drevje ob strugi Obrha in nanosi zemljine, v požiralniku pa se zagozdijo še druge naplavine.« Gasilci ob obrežju pred požiralnikom iz vode pobirajo plastične odpadke, naplavljeno hlodovino ter druge večje predmete, ki jih prinaša voda.

Nedostopen je tudi grad Snežnik

Vas Šmarata je še vedno dostopna samo s čolnom iz Kozarišč, do tja pa vodi obvoz Iz Iga vasi čez Vrh in naprej po gozdni cesti, saj je cesta Pudob–Kozarišče poplavljena. Nedostopen je tudi grad Snežnik. Gasilci prevažajo odrasle na delo in 26 otrok iz Šmarate in Kozarišč v šolo v Iga vasi in Starem trgu s kombiji in čolnom.

Zaprti sta še glavna cesta med Starim trgom in Iga vasjo ter cesta med Nadleskom in Pudobom. Otroci danes nimajo pouka, od vremenskih razmer čez vikend pa bo odvisna odločitev o pouku v ponedeljek.

Nekaj starejših prebivalcev Dan, Podcerkve in Nadleska nam je včeraj povedalo, da tolikšne vode zadnjih 75 let ne pomnijo. Domačini se čudijo, »kako to, da je Cerkniško jezero, sicer veliko, a normalno, pri nas pa vsak dan več vode«. Toda dr. Metka Petrič z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni je včeraj za Delo povedala, da dogajanje ni povsem nenavadno. »Kras je heterogeni sistem. Tudi Planinsko jezero je ta čas veliko. Voda gotovo počasi odteka proti Cerkniškemu in Planinskemu polju. Že pred nedeljskim deževjem se je v podzemnih rezervoarjih, različno širokih kanalih, vododržnih kamninah nabralo veliko vode, zadnja ogromna količina pa je hitro napolnila še slabše prepustne dele. Glavnina padavin je bila očitno lokalna, na Snežniku, na udaru sta bili Loška in Reška dolina, medtem ko jih je bilo na Javornikih, ki napajajo toliko večje Cerkniško polje, manj.«

V jutrišnjem Delu objavljamo reportažo iz poplavljene Loške doline, ki jo je Veliki Obrh na svoji nekaj kilometrov dolgi poti od izvira do izliva spremenil v zeleno kraško jezero.