Lovci F-16 nad Andražem

Na dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva pripravljajo slovesnost v spomin na osem ameriških padlih letalcev pred 72 leti.

Objavljeno
01. april 2016 21.54
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Polzela – Ameriški bombnik B-17 ali tako imenovana leteča trdnjava je 19. marca 1944 strmoglavil na vas Andraž nad Polzelo, življenje je izgubilo osem od desetih članov posadke. V spomin na padle Američane občina danes pripravlja slovesnost, ki se je bodo udeležili predsednik države Borut Pahor in visoki ameriški gostje.

Na dan, ki je bil usoden za ameriški bombnik, je ameriška zavezniška vojska v zrak poslala kar 234 bombnikov in več kot sto lovskih letal za spremstvo, kot je v svojem večletnem preiskovanju zgodovine in usode letala, ki je padlo na Andraž, ugotovil domačin Igor Verdev. Pravi, da je bil cilj napada tovarna krogličnih ležajev Styer v Avstriji, ki pa je bila prekrita z oblaki. Zato so bombniki dobili nove cilje, in sicer Celovec, Gradec, Metković in Knin.

B-17, ki je svojo pot tragično končal v Andražu, so člani posadke poimenovali Dark eyes (temne oči). Za sabo je imel že okoli 80 bojnih poletov, tudi nad Mariborom, ki je bil med drugo svetovno vojno najbolj bombardirano mesto v nekdanji Jugoslaviji. Po načrtu, ki ga je odkril Verdev, je letalo vzletelo v Italiji v Amendoli, cilj je bil Celovec. Tja ni prišel, saj ga je nemški pilot zadel ob 13.41, ko je letel na višini okoli 6600 metrov nad Celjem. Nesrečni ameriški bombnik je razpadel že v zraku, največji del pa je na tleh v celoti zgorel. S padali sta se rešila samo dva letalca, ki pa ju je ujel 48. oklepni nemški polk iz Celja. Vojno sta tako preživela v različnih ujetniških taboriščih.

Spomin in opomin

Osem padlih Američanov so v Andražu pokopali domačini, vendar so njihove ostanke novembra 1946. preselili. Dva sta zdaj pokopana na ameriškem vojaškem pokopališču v Firencah, ostalih šest pa v ZDA. So pa v Andražu pred dvema letoma ob 70-letnici sestrelitve letala postavili spomenik po predlogi Igorja Verdeva. Ta se je z letalom ukvarjal od malih nog: »Že kot otrok sem slišal za to zgodbo. Zanima me zgodovina, ampak očividci so povedali vsak po svoje, hotel pa sem vse dokazati z uradnimi evidencami in listinami. Sodeloval sem tudi z legendarnim Edijem Šelhausom, s katerim sva skupaj pisala pisma v Ameriko.«

V spomin na mlade fante, stari so bili od 21 do 25 let, bosta venca pri spominskem obeležju položila predsednik Borut Pahor in veleposlanik ZDA Brent Robert Hartley. Slovesnosti se bodo udeležili še ministrica za obrambo Andreja Katič, predstavnik zračnih sil ZDA major Tomas Walsh in polzelski župan Jože Kužnik. Prireditev bo zaključil nizki prelet ameriških vojaških letal F-16 iz oporišča Aviano.