Lutka bo kričala na reševalca

Sodobni pripomoček za boljšo usposobljenost posavskih zdravstvenih delavcev v sistemu prve pomoči.

Objavljeno
12. september 2015 10.53
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško – Izobraževanje študentov zdravstvenih programov, specializantov medicine in zaposlenih v reševalnih službah se v Posavju s projektom Rešimo življenje iz leta v leto izboljšuje. Najnovejša pridobitev je 20.000 evrov vredna lutka za učenje reanimacije.

»Do zdaj smo vaje izvajali na lutkah za oživljanje, ki jih ob programih prve pomoči uporabljajo tudi laiki,« pravi vodja projekta Sebastjan Komočar, reševalec v krški enoti NMP: »Nova lutka je opremljena s prednaloženimi računalniškimi programi za učenje različnih oblik poškodb in obolenj. Med drugim posnema delovanje srca, zvoke pacientov, z nabreklim jezikom zaporo dihalnih poti in nepravilnosti v delovanju enega izmed pljučnih kril.«

Z nakupom edinega takšnega didaktičnega pripomočka na območju do Ljubljane so poleg zagona spletne strani in izdane brošure za občane v regiji izpolnili enega osrednjih ciljev leta 2011 začetega projekta Rešimo življenja. Z njim želijo izboljšati znanje strokovnih delavcev in občanov. Posavci se ustrezno odzovejo v le tretjini primerov, ko je potrebna prva pomoč.

Naslednji veliki cilj projekta je vzpostavitev mreže prvih posredovalcev, ki bi ob srčnem zastoju pomagali do prihoda reševalnih ekip. Po štirih minutah od srčnega napada, ko, recimo, krški reševalci dosežejo le območje do Sotelskega, Vidma, Leskovca pri Krškem, Brega in Goleka, se pacientu vsako nadaljnjo minuto možnost za preživetje zmanjša za deset odstotkov. »Morda bi za vlogo prvih posredovalcev lahko izobrazili prostovoljne gasilce. A nerešenih je še veliko vprašanj, tudi finančnih,« pravi Komočar.

Nakup lutke je večinoma financiral krški zdravstveni dom, nekaj denarja so zbrali tudi v projektu Rešimo življenja.

Večino sponzorskega in donatorskega denarja so porabili za eno največjih reševalnih vaj v tem delu Evrope, kjer so v simulaciji šestih scenarijev (utopitev, opekline, družinski pretep, porod v naravi, prometna nesreča in poškodba z nožem) med 200 udeleženci neprecenljive izkušnje nabirali tudi predstavniki vseh reševalnih služb Posavja. Med desetimi tekmovalnimi ekipami so bili najbolje ocenjeni reševalci iz Pulja, ljubljanskega UKC in Novega mesta. Krška in brežiška ekipa sta bili z odtenek slabšima ocenama v sredini, sevniška pa med zadnjima dvema.