Janez Janša: Pred nami ni katastrofe ali ledene gore, kot se slika

Danes o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Zahteva, naj se do nje opredeli predsednik republike, brez večinske podpore.
Fotografija: Ob 9. uri se je začela izredna seja državnega zbora, na kateri bodo med drugim odločali o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ob 9. uri se je začela izredna seja državnega zbora, na kateri bodo med drugim odločali o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Poslanci so ob današnjem začetku izredne seje najprej odločali, ali bodo zahtevali mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o predlagani ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janša. Ker predlog ni bil sprejet, so z obravnavo predloga ustavne obtožbe nadaljujejo, sicer bi nadaljevali šele v ponedeljek. Tak sklep je podprlo 36 poslancev, 48 pa jih je bilo proti.

»Predsednik republike se nima kaj opredeljevati do tega, ker je to stvar postopka v državnem zboru,« je vodja poslancev SDS Danijel Krivec že pred tem nakazal, kako bo glasovala koalicija. Ključne glasove pa so prispevali še SNS, Desusa in poslanske skupine nepovezanih poslancev ter poslanca narodnih skupnosti. Nekaj članov teh poslanskih skupin je sicer manjkalo.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je izpostavil, da mnenja predsednika republike ne potrebujejo pri sestavljanju vlade in pri konstruktivni nezaupnici, zato ga tudi pri ustavni obtožbi predsednika vlade po njegovem mnenju ne.



Čeprav imajo LMŠ, SD, Levica, SAB in četvorček nepovezanih 43 glasov, ki so napovedali podporo ustavni obtožbi, opozicijski sogovorniki ne pričakujejo, da bi zbrali 46 glasov za to, da bi o očitkih zoper predsednika vlade presojalo ustavno sodišče. To lahko ugotovi, da obtožba ni utemeljena in obtoženega oprosti, če ugotovi kršitev ustave ali zakona, pa lahko tudi odloči, da predsedniku vlade preneha funkcija. Za to je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh sodnikov.

Poslanci SDS med izredno sejo državnega zbora, na kateri razpravljajo o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Poslanci SDS med izredno sejo državnega zbora, na kateri razpravljajo o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V koaliciji pravijo, da je predlog brezpredmeten, saj se očitane točke, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva in s tem številne prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe, ter da se Janša vpleta v delo tožilstva in pritiska na medije, ne zdijo kršitev zakonodaje. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je dejal, da gre za nov poskus političnega obračunavanja, ki sledi nedavno spodleteli konstruktivni nezaupnici, v SMC pa so izpostavili, da predlog ustavne obtožbe govori nekaj, dejstva pa drugo. Da predloga ustavne obtožbe ne bodo podprli, so napovedali tudi že v SNS.



V Desus, kjer bodo glasovali po svoji vesti in prispevali odločilne glasove eni ali drugi strani, menijo, da gre pri predlogu ustavne obtožbe bolj za iskanje pozornosti in dvigovanje točk v javnomnenjskih raziskavah, je dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Dodal je, da zagovarjajo svobodo medijev, zato obsojajo vsakršne poskuse pritiskov nanje, tudi s pogojevanjem obstoja s finančnimi sredstvi. Po njegovem mnenju je potreben dialog za ponovno vzpostavitev normalnega dela STA.

Jani Moderndorfer med izredno sejo državnega zbora, na kateri razpravljajo o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jani Moderndorfer med izredno sejo državnega zbora, na kateri razpravljajo o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
»Kot začasni minister za zdravje je opustil nabavo zadostne količine odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna; kot predsednik vlade še vedno opušča zakonsko dolžnost financiranja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA), opušča tudi golo seznanitev vlade z imenoma kandidatov za evropska delegirana tožilca in opušča imenovanje državnih tožilcev. Ponavljam: ravna mimo zakonov in ustave, pa tudi mednarodnih pravnih aktov, k spoštovanju katerih se je Republika Slovenija - če vam je všeč ali ne - zavezala,« pa je v imenu predlagateljev ustavne obtožbe uvodoma navedel LMŠ Jani Möderndorfer.

Möderndorfer poslance pozval, da je danes čas, da se razbremenite strankarskih spon, zaobljub in pokažete, da je vlada vedno izvoljena v tej dvorani in ne obratno, zato glasujte po svoji vesti v imenu ljudstva.

Bojana Muršič je v imenu poslancev SD dejala, da je v Sloveniji trenutno samovoljna oblast, ki se pri uresničevanju svojih političnih ciljev ne ozira na nič - ne na ustavo ne na zakone, še najmanj na ljudi. Kot je dejala, je epidemija v mnogih ljudeh prebudila najboljše, medtem ko so težki časi v nekaterih prebudili najslabše. »Imamo neko kliko na oblasti, ki si lahko dovoli vse, imamo vse ostale, ki smo že eno leto podvrženi povsem arbitrarnim poskusom delegiranja zakonov, norm, določb in na koncu koncev tudi kazni,« pa je ocenil koordinator Levice Luka Mesec in dodal, da za to nikakor ni kriv le Janša, ampak tudi vsi tisti v državnem zboru, ki mu omogočajo, da počne, kar počne.

»Predsednik vlade v skladu s svojo dolgoletno agendo in pred našimi očmi dobesedno spreminja našo državo. Spreminja smer, ki večini naših državljank in državljanov ni pogodu. Načrtno in sistematično odpravlja naš politični in demokratični red, pri tem pa mu je v pomoč koalicija s pomočniki, ki tega bodisi ne vidijo bodisi zaradi opitosti z oblastjo ne želijo videti,« pa je dejala Maša Kociper, vodja poslancev SAB.

Preberite še:

Komentarji: