Mariborska nadškofija se je dogovorila z bankami

Ali jim je graška škofija priskočila na pomoč z odkupom nepremičnin, v mariborski nadškofiji niso pojasnili.

Objavljeno
03. marec 2015 12.33
regent/MARIBORSKA NADSKOFIJA
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor − Vodstvo mariborske nadškofije je po dolgotrajnih pogajanjih danes vendarle potrdilo, da jim je z upniki uspelo skleniti sporazum, s katerim so uredili medsebojna dolžniško-upniška razmerja. Dogovor, o katerem smo v Delu že podrobno pisali in s katerim se je strinjal tudi Vatikan, se nanaša zgolj na obveznosti nadškofije, kjer menijo, da gre, glede na nastale finančne razmere, za dober kompromis.

Kot so danes sporočili iz Nadškofije Maribor, so za poplačilo svojih dolgov namenili tako rekoč vse svoje premoženje, višina končnega poplačila velike večine upnikov pa bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pri čemer bo postopek potekal daljše časovno obdobje.

Pastoralno dejavnost so težko načrtovali

»Sklenitev sporazuma predstavlja za mariborsko nadškofijo zaključek enega izmed težjih obdobij v njenem obstoju, hkrati pa pomeni nov začetek v izpolnjevanju osnovnega poslanstva Cerkve, ki se uresničuje na področjih oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti,« so zapisali v nadškofiji.

Zadnja leta je bilo po njihovih besedah izvajanje pastoralne dejavnosti zaradi napornega iskanja rešitve finančne situacije in s tem negotove prihodnosti mnogokrat oteženo. Zdaj upajo, da bo v prihodnje, kljub zelo omejenim finančnim virom, mogoče učinkoviteje načrtovati in uresničevati pastoralno dejavnost. K temu bo zagotovo pripomoglo tudi imenovanje novega nadškofa, ki ga očitno v Mariboru pričakujejo kmalu.

Veliko podrobnosti ostalo nepojasnjenih

V nadškofiji so pri tem zadovoljni zaradi aktivnega in konstruktivnega sodelovanja bank ter vseh drugih upnikov, niso pa pozabili niti na zahvalo sosednji škofiji Gradec-Seckau, ki jim je pomagala s strokovno pomočjo in svetovanjem v postopku pogajanj. Ali jim je graška škofija priskočila na pomoč tudi z odkupom določenih nepremičnin, o čemer se je v medijih precej pisalo, v mariborski nadškofiji niso pojasnili.

Tudi drugih podrobnosti niso pojasnili, je pa Dnevnik že konec januarja poročal o dogovoru za dolgoročni reprogram obveznosti z Banko Sparkasse, ki je sicer v avstrijski lasti in jo vodi nekdanji član uprave NKBM Andrej Plos. Nadškofija je sicer zadolžena pri najmanj štirih slovenskih bankah v tuji lasti, poleg banke Sparkasse še pri Raiffeisen, BKS Bank in Unicredit.

Kot je pred mesecem dni pisal časnik, mora nadškofija šele leta 2020 poravnati za 26,2 milijona evrov obveznosti, za kar bo morala plačevati šestodstotno letno obrestno mero.