Mariborska opozicija ostala brez seje mestnega sveta

Župan Andrej Fištravec je sejo prestavil za dva tedna, ker je šel na podelitev dravsko-pomurske gazele.

Objavljeno
01. oktober 2015 19.09
Queensparty
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor − Mestni opoziciji ni uspelo izpeljati nadaljevanja seje, ki jo je Andrej Fištravec preložil le en dan prej. Število mestnih svetnikov, ki so se ob uri, ko bi morala biti seja, zbrali na občini, bi sicer zadoščalo za izpeljavo seje, vendar za to ni bilo pogojev.

Fištravec je sejo prestavil za dva tedna, ker se je želel na vsak način udeležiti podelitve dravsko-pomurske gazele, nagrade za najhitreje rastoče podjetje. Kljub pozivom opozicije, da lahko med  sejo skoči na podelitev, je ostal neomajen in vztrajal, da bo nadaljevanje seje 15. oktobra. Pravi, da bi bil 27. člen poslovnika, na katerega se je sklicevala opozicija, aktualen le v primeru, če seje sploh ne bi sklical.

Zdaj želi v dveh tednih zgladiti očitno precej načete odnose z opozicijo, saj so z občine sporočili, da bi rad ta čas izkoristil za poglobljen dialog s predstavniki svetniških skupin o temah, ki so še ostale na dnevnem redu seje. A to bo gledo na jezo in protestni prihod svetnikov na občino očitno precej trd oreh. Za vodjo svetniške skupine SMC Andreja Špengo je, denimo, nesprejemljivo, da je županu in trem podžupanom pomembneje biti na zabavi kot na seji mestnega sveta.

Na dnevnem redu sicer ni več kakšne posebej vroče točke, še najbolj bi lahko bil zanimiv predlog o pobratenju s kitajskima mestoma Chongqing in Hangzhou. »Če je mestni svet z večino potrdil dnevni red 9. redne seje, potem so vse točke pomembne,« meni Milan Mikl iz Županove (Kanglerjeve) liste. Poudaril je, da se kaj takega, torej preklic seje tik pred zdajci, ni zgodilo še nikoli.

Da se Fištravcu obeta vroča jesen, je nakazal tudi Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj. Opozicija, ki ima v mestnem svetu večino, se je postavila na okope in zahteva sklic izredne seje. Med drugim želijo debatirati o reorganizaciji mestne uprave.