Mariborska Snaga v Dogošah postavila malo plinsko elektrarno

Letno bo proizvedla 2,5 milijona kilovatnih ur, kar zadošča za oskrbo z elektriko okoli petstotih gospodinjstev.

Objavljeno
19. oktober 2012 14.14
regent/DOGOSKA DEPONIJA
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Maribor - Mariborsko javno podjetje Snaga je na nekdanjem odlagališču nevarnih odpadkov v Dogošah zagnalo malo plinsko elektrarno, piše STA. Odlagališče je zaprto od leta 2009, Snaga pa je začela s sanacijo, del katere je po besedah direktorja Ivana Hajnška tudi 650.000 evrov vredna investicija v elektrarno, ki bo letno proizvedla 2,5 milijona kilovatnih ur elektrike.

»Glavni namen investicije je, da izkoristimo plin, ki se nabira na odlagališču. Pokazalo se je, da je tega plina bistveno več, kot smo predpostavljali ob zaprtju odlagališča. Za naložbo pa smo se odločili tudi zato, ker smo lahko pridobili ugoden ekološki kredit s strani Eko sklada v višini pol milijona evrov,« je ob odprtju za STA povedal Hajnšek in dodal, da je preostali delež ob soglasju mestne občine zagotovila Snaga sama.

Kot je še povedal, je moč motorja 330 kilovatov, letno pa bo elektrarna proizvedla 2,5 milijona kilovatnih ur, kar zadošča za oskrbo z električno energijo pri okoli 500 gospodinjstvih.

Naslednji korak bo domicilno odlagališče odpadkov

To je sicer že njihova druga mala plinska elektrarna, prvo so zagnali že leta 2001 na prav tako že zaprtem odlagališču na Pobrežju, s čimer so po Hajškovih besedah izčrpali tovrstne možnosti.

Njihove naslednje investicije so povezane s pospešenim vlaganjem v vozni park podjetja, ki je bil že precej načet.

Obenem pa se pripravljajo še na investicijo v predelavo mešanih komunalnih odpadkov, saj Hajnšek upa, da jim bo v prihodnje vendarle uspelo dobiti domicilno odlagališče odpadkov in tako to dolgoročno naložbo le začeti uresničevati.

Slovesnega odprtja se je udeležil tudi župan Franc Kangler, ki je dejal, da je tokratni dogodek nov dokaz, da ima Mestna občina Maribor pozitiven odnos do okolja. Ob tem je spomnil, da se ni njegova mestna oblast odločila za to, da najprej začasno, nato pa za stalno v Dogošah postavijo odlagališče nevarnih odpadkov, pač pa so to podedovali od predhodnikov.

Zanj je bila to nespametna odločitev, a zdaj se mu zdi pomembno, da so območje sanirali.