Mariborski policisti opozarjajo na nevarnosti uporabe pirotehnike  

Na mariborski policijski upravi bodo tudi letos v predprazničnem času opravili vrsto preventivnih aktivnosti.

Objavljeno
20. december 2013 13.20
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Maribor - Mariborski policisti so danes opozorili na nevarnosti nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov. Kot je povedal Boris Lukežič s Policijske uprave Maribor, je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja. Zdravniki se sicer vsako leto v tem času srečujejo s hudimi poškodbami.

Na mariborski policijski upravi bodo tudi letos v predprazničnem času opravili vrsto preventivnih aktivnosti, med njimi tudi že prepoznaven projekt Bodi zvezda, ne meči petard, sodelovali pa bodo tudi z inšpekcijskimi službami pri nadzoru prodaje na črno.

Zasegli že 98.756 različnih pirotehničnih izdelkov

V enakem obdobju lani so po Lukežičevih besedah obravnavali 38 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, dva primera pa sta se končala s poškodbami. V prvem si je otrok lažje poškodoval oko, v drugem pa je občan utrpel poškodbo obraza pri prižiganju baterije z raketnimi izstrelki. V osmih primerih je prišlo do poškodovanja premoženja, predvsem avtomobilov, zabojnikov za smeti in poštnih nabiralnikov, ob tem pa so zasegli 98.756 različnih pirotehničnih izdelkov.

»Letos podobnih primerov še ne beležimo, kljub temu pa smo v decembru pri nadzoru cestnega prometa pri šestih voznikih zasegli 6100 kosov pirotehničnih izdelkov. Zoper kršitelje bomo uvedli postopek za izdajo odločbe o prekršku,« je dejal Lukežič in napovedal, da bodo v naslednjih dneh spet opravljali nadzor na krajih, kjer je pričakovati nelegalno prodajo pirotehničnih izdelkov.

Na nevarnosti uporabe tovrstnih izdelkov je opozoril tudi predstojnik oddelka za plastično kirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Erik Vrabič, ki je dejal, da so vsakoletna opozorila prispevala k temu, da je poškodb vsako leto manj. Tudi sam je potrdil, da so lani obravnavali le dve poškodbi, podobne pa so številke v zadnjih letih.

Pirotehnika pušča tudi trajne posledice

Sicer pa nepravilna uporaba pirotehničnih sredstev lahko po Vrabičevih besedah povzroči cel spekter poškodb, od najenostavnejših, ki se pozdravijo same, kot so odrgnine in udarnine, pa vse do najhujših, ki lahko pustijo tudi trajne posledice. Najpogosteje prihaja od raztrganin kože rok do raztrganin globokih tkiv, živcev, tetiv, zlomov kosti, pa vse do amputacij prstov in celo rok.

»Najtežje poškodbe, ki smo jih v zadnjih letih obravnavali, so nastale predvsem z doma izdelanimi sredstvi. Na internetu so danes dostopni različni recepti za izdelavo pirotehničnih sredstev in potem ljudje eksplozivna sredstva skušajo narediti sami, zato prihaja do nesreč, ki so hujše kot poškodbe s sredstvi, ki so na razpolago v trgovinah,« je še dejal Vrabič.