Mariborski SDS zahteva izreden sklic mestne koalicije

V mestnem odboru SDS Maribor so na seji izvršilnega odbora sklenili sklicati volilno konferenco mestnega odbora.

Objavljeno
22. november 2012 16.40
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Maribor - Položaj mariborskega župana Franca Kanglerja postaja vse bolj zapleten, poroča STA. Po uličnih protestih in kazenskih ovadbah na njegov račun se zdaj županu maje še koalicija v mestnem svetu. V mariborski SDS zahtevajo izredni sklic mestne koalicije, na osnovi katerega bodo oblikovali svoja stališča glede morebitnega izstopa iz koalicije.

Kot piše STA, so v mestnem odboru SDS Maribor na sredini seji izvršilnega odbora sklenili sklicati 20. decembra volilno konferenco mestnega odbora, na njej pa bodo izvolili novo vodstvo in »postavili temelje in alternativo politiki župana Kanglerja«, so zapisali v sporočilu za javnost.

V stranki niso zadovoljni z izvrševanjem investicijskih projekto

Med drugim so v SDS zavzeli stališče, da bo moral župan, ki je dobil pooblastilo za izpeljavo vseh potrebnih investicijskih postopkov nadgradnje in posodobitve avtomatizacije cestnega prometa v občini, vključno s pogajanji z dobavitelji, prevzeti tudi »celotno odgovornost za izpeljavo in zakonitost postopkov v zvezi s tem projektom«.

V stranki prav tako niso zadovoljni z izvrševanjem investicijskih projektov v Mariboru, saj po njihovi oceni ni bil izpeljan »praktično nobeden izmed že dogovorjenih in prepotrebnih projektov«, za katere je občina najela okoli 10 milijonov evrov posojila. »Vedno bomo podpirali razvojno naravnane projekte, nasprotujemo pa najemanju kreditov za tekoče poslovanje. V tem župan ni izpolnil naših pričakovanj,« so pojasnili.

V zvezi s sredini protesti pred mestno hišo proti Kanglerju v SDS poudarjajo, da imajo protestniki pravico izražati svoje mnenje na miren in demokratičen način, kar v stranki tudi podpirajo, hkrati pa obsojajo nasilne proteste in uničevanje tuje lastnine.

Virant: Kanglerjeva izvolitev je še en kamenček v mozaiku slabega vtisa

Izvolitev Kanglerja in koprskega župana Borisa Popoviča za državna svetnika je sicer danes komentiral tudi predsednik DZ Gregor Virant. Po njegovem mnenju je to »še en kamenček v mozaiku slabega vtisa, ki ga DS pušča v javnosti«. Virant se je sicer zavzemal za ustavno spremembo, s katero bi ukinili DS, vendar pobudnikom to ni uspelo, saj za ustavno spremembo v DZ ni bilo potrebne večine.

Kangler je bil v sredo namreč izvoljen za državnega svetnika, pred mestno hišo, kjer so potekale volitve, pa se je zbralo več sto ljudi, ki so Kanglerja pozivali k odstopu z županske funkcije in v stavbo metali jajca. Elektorji in Kangler so lahko stavbo zapustili le ob policijskem varovanju. Kangler je danes zatrdil, da o odstopu ne razmišlja.

Kazenska ovadba tudi zaradi domnevne korupcije pri obnovi glavne tržnice

Kangler se sooča s težavami tudi z drugih strani. Komisija za preprečevanje korupcije je prejšnji teden v poslovanju mariborskega podjetja Farmadent ugotovila »sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij«. Davčna uprava pa je po današnjem poročanju časnika Večer naložila županovi ženi Tatjani Kangler plačilo 57.000 evrov dodatnega davka, ker ni bilo moč dokazati izvora okrog 154.000 evrov dohodka.

Zoper Kanglerja so policisti vložili že vrsto kazenskih ovadb, nazadnje letos zaradi domnevne korupcije pri obnovi glavne tržnice. Oktobra se je na mariborskem okrajnem sodišču začel prvi od sodnih postopkov, v katerem je župan obdolžen nepravilnosti pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Kangler, ki je bil med lansko kriminalistično preiskavo nekaj ur pridržan, navedbe o domnevni korupciji odločno zavrača, nekaj ovadb pa je tudi že bilo ovrženih.