Marsikateri otrok joka, ko mora domov

DPM Mojca je v Taboru mladih spet pripravila tedenske ustvarjalne počitnice za 2000 otrok

Objavljeno
07. avgust 2015 22.07
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Dolenjske Toplice - Tabor mladih v Dolenjskih Toplicah bo po enourni predstavitvi enotedenskega delovno-zabavnega počitnikovanja staršem danes zapustila že šesta skupina počitnikarjev. Vodja tabora Janez Pavlin je prepričan, da niti tokrat ne bo šlo brez kakšne solzice, saj bi marsikateri otrok še ostal.

Dvesto počitnikarjev, starih od štiri do petnajst let, so starši pripeljali ta teden v Dolenjske Toplice iz 64 krajev z vseh koncev Slovenije, pridružili pa so se jim tudi vrstniki iz Italije, Švedske in držav nekdanje Jugoslavije. Podobno pisanih bo vseh devet počitniških skupin, le zadnja bo bolj »domača«, saj bo na veselih angleških počitnicah 65 otrok, ki so jim počitnikovanje zagotovile dolenjske občine v okviru socialnega programa Pomežik soncu.

Mentorji tudi iz Šanghaja

Pisana je tudi družba mentorjev. Vodstvo tabora domače študente prostovoljce skrbno izbira, saj je mentorstvo zaradi celodnevnega programa naporno in odgovorno. Kljub temu nimajo večjih težav z njihovim iskanjem in kot mentorji se vračajo že nekdanji počitnikarji, ki za to mentorstvo dobijo certifikat. Ta teden je za prijetno popestritev skrbelo pet kitajskih študentov iz Šanghaja, ki so mladim predstavili svojo kulturo, glasbila, prehrano, zanimivosti, mentorske pomoči kitajskih študentov pa bodo deležne še preostale skupine počitnikarjev v avgustu.

Društvo prijateljev mladine Mojca iz Novega mesta izvaja počitniške dejavnosti v Taboru mladih v vznožju Kočevskega Roga že četrt stoletja. Kakšne posebne podpore za to ni imelo nikoli, še posebno ne v Dolenjskih Toplicah, čeprav pomembno prispevajo v turističnemu utripu kraja. Navsezadnje vsak konec tedna v kraj pridejo starši 400 otrok, ti pa so vsaj enkrat gostje bazena v kraju. Janez Pavlin je pohvalil sodelovanje s Termami, ki zdaj skrbijo tudi za prehrano v taboru in jim pomagajo pri »posebnih« počitnikarjih. »Starši nam zaupajo tudi otroke s posebnimi dietnimi potrebami, ki jih drugje ne vzamejo,« je povedal Pavlin.

Več kot polovica »povratnikov«

Tabor je Mojca postavila in ga še naprej ureja in širi v glavnem s prostovoljskim delom, podobno ga tudi vodi. Težav nima, saj skrbi za red. Poskrbeli so celo za izolacijo diska, da ne bi motili kakšnega soseda, in imajo zdaj po oceni glasbenega strokovnjaka eno najbolj akustičnih glasbeno-plesnih dvoranic na Dolenjskem. Janez Pavlin z zadovoljstvom pove, da v 25 letih razen kakšne praske še niso imeli nobene nesreče, domotožje so zlahka rešili tudi pri najmanjših gostih.

O enem največjih počitniških taborov v Evropi največ pove podatek, da je prvič v njem manj kot polovica otrok. Drugi se vračajo leta. Ajda je prišla letos že četrtič, ker ji je všeč vse od druženja s prijateljicami v lesenih hiškah v obliki šotorov do dopoldanskih delavnic in kopanja v bližnjem bazenu. Marka v tabor niso silili starši, ampak jih je sam prepričal, da so to najboljše počitnice. Prav zaradi povratnikov v taboru zelo veliko skrbi posvečajo programu, ki je vsako leto drugačen; predvsem dopoldanske delavnice, v katerih mladi mimogrede usvajajo še angleščino, imajo vedno drugačno temo. Letos je to Evropa, njeni otroci, značilnosti držav, a brez političnih zdrah, ki jih bodo v življenju spoznali še dovolj. Prihodnje leto pa se bo vse vrtelo okoli gledališča, filma in nastopanja, ki je pomembno v življenju.