Mater človeško ribico obiskovalci opazujejo v živo

Do podrobnosti z infrardečo kamero - Vprašanje »kaj dela, ko ugasnemo luči« dobiva odgovore

Objavljeno
16. februar 2016 12.44
Mati človeška ribica 16.2.15
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Postojnska jama - Trenutno najbolj slavna žival, človeška ribica v akvariju v Koncertni dvorani, je zlegla že najmanj 45 jajčec, »jajčec pa je že toliko, da jih že težko natančno preštejemo, saj ribica jajčeca odlaga tudi na zadnjo stran kamna,« so sporočili iz Postojnske jame, kjer so akvarij izolirali od pogledov in vznemirjenj javnosti. Obiskovalci namreč ribico lahko spremljajo v živo na posebnem ekranu nekoliko pred akvarijem.

Novost je infrardeča kamera, ki zaradi snemanja v temi, ne vznemirja živali v akvariju, laikom in znanstvenikom pa razkriva skrivnosti razmnoževanja proteusa. Človeška ribica ima na trebuščku izboklino, zlasti pa je novo in zanimivo, da se ribica prilepi na površino, kamor namerava odložiti jajčece, in po približno 20 minutah popolne negibnosti je jajčece zunaj.

Iz Postojnske jame so še sporočili, da nekaj jajčec kaže znake delitve, kar pomeni, da si lahko obetamo razvoj ličink človeške ribice. Za spremljanje družine človeške ribice v živo pri Postojnski jami pripravljajo tudi spletno stran.