Maturitetni esej: Konje krast na pomladni dan

Gimnazijci z esejem začenjajo zrelostni izpit. Na državnem izpitnem centru se je prijavilo 8559 kandidatov.

Objavljeno
05. maj 2013 23.21
Slovenija, Ljubljana, 30.05.2011 - Pisanje mature na gimnaziji Jozzeta Pleccnika. Foto: Leon VIDIC/DELO
R. D., notranja politika
R. D., notranja politika
Ljubljana – Prvi dan po počitnicah je stresen za četrtošolce­ v slovenskih srednjih šolah. S pisanjem eseja se začenja letošnja matura. Dijaki imajo za pisanje eseja na voljo 120 minut, besedilo pa naj bi obsegalo vsaj 700 besed.

»Esej ni tako huda stvar kot tisto, kar sledi,« je na predvečer pisanja maturitetnega eseja razmišljal Luka, dijak gimnazije Poljane. »Dve knjigi, Kosmačev Pomladni dan in Pettersonov Konje krast, govorita o odraščanju ter odnosih med mladostniki in odraslimi,« je opisal literaturo, ki jo je bilo treba prebrati med pripravami na pisanje. »Ko sem se pripravljal na esej, sem si o besedilih predvsem ustvaril lastno mnenje. Razmišljam o knjigah, sam poskušam priti do zaključkov,« je povedal Luka. Pettersonov kultni roman je nastal leta 2003, Kosmačev Pomladni dan pa je natanko pol stoletja starejši; in ne gre ravno za lahkotno čtivo.

Luka, v prostem času kitarist, sicer pa letnik 1994, je eden od 8559 dijakov, ki so se za letošnjo maturo prijavili na državnem izpitnem centru. Matura poteka na 86 srednjih šolah. 8021 dijakov jo opravlja prvič, nekaj več kot 500 pa jih ponovno pristopa k maturi. Generacija, ki začenja z zrelostnim izpitom, se je rodila v letih demografskega padanja in je ena najmanj številnih v zadnjih ­desetletjih.

Maturitetni urnik

Maturitetna pravila, ki uokvirjajo izpite, ki bodo potekali naslednje tedne, veljajo od leta 2003. Sicer je bila matura v slovensko šolstvo uvedena kot obvezen zaključek srednjega šolanja v šolskem letu 1994/1995. V gimnazijah je bila za večino dijakov - razen za odličnjake - obvezna do leta 1983, z uvedbo usmerjenega izobraževanja, nenavadnega izobraževalnega eksperimenta socialističnih oblasti, pa je bila matura odpravljena za dobro desetletje.

Dolgoletna povprečja kažejo, da jo v spomladanskem roku uspešno opravi okrog 85 odstotkov sodelujočih.

Drugi del pisnega izpita maternega jezika bo na vrsti 3. junija. Rezultati letošnje mature, kot je sporočil dr. Darko Zupanc, direktor državnega izpitnega centra, bodo znani čez mesec in pol, 15. julija.

Urnik letošnjih maturitetnih izpitov določa, da bodo pisni izpiti iz tujih jezikov 1., 10., 12., 15. in 17. junija.

8. junija bo pisni izpit iz matematike. Med 4. in 14. junijem bodo pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo 1. in 8. junija ter med 14. in 22. ­junijem.