Med počitnicami za otroke na voljo različne dejavnosti

Od pohodništva, jezikovnih taborov do enodnevnih kopalnih izletov.

Objavljeno
24. junij 2015 12.20
Slovenski skavti spomin na ta dogodek letos praznujejo v Ljubljani
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Med šolskimi poletnimi počitnicami, ki se začenjajo danes, bodo številne organizacije skrbele, da bodo lahko učenci in dijaki čim bolj kakovostno preživeli prosti čas. Med tradicionalnimi organizatorji počitniških dejavnosti je Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), za različne dejavnosti pa bodo poskrbeli tudi taborniki in skavti.

Danes je zadnji šolski dan v tem šolskem letu in za vseh 167.752 osnovnošolcev in 75.329 srednješolcev se začenjajo najdaljše šolske počitnice. Že vrsto let za poletna letovanja mladih skrbijo v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in njenih društvih. Otrokom in mladini tako omogočajo počitnikovanja, izlete, potepanja, različne ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti, tudi dnevno varstvo. Lani so društva in zveze na letovanje popeljali več kot 23.000 otrok. Strošek letovanja krijejo društva iz različnih virov: zdravstvenega, s strani staršev ali ZPMS, pa tudi iz donacijskih sredstev, kot je akcija Pomežik soncu. ZPM Ljubljana Moste - Polje tako ponuja preživljanje počitnic v Kranjski Gori in Zambratiji. Za mladostnike pripravljajo BOOM počitnice in potovanje v Barcelono. V Ljubljani organizirajo tudi počitniško varstvo. Vsako sredo pa v sklopu varstva organizirajo celodnevni kopalni izlet z vlakom v Strunjan. Za izlet bo treba odšteti 14 evrov.

ZPM Maribor za šolske otroke pripravlja med drugim letovanje na Pohorju in na morju (Poreč), počitnice z učenjem nemščine in angleščine, tudi različne ustvarjalne (gledališke, filmske) delavnice in tematske izlete po Mariboru in okolici.

Za najmlajše med 5. in 12. letom pa aktivne počitnice v Ljubljani pripravlja socialno podjetje Simbioza Genesis. Na prvem mestu mora biti vedno ljubeče, prijetno, veselo in izkušenj polno počitniško varstvo, zato podjetje tudi v letošnjem poletju pripravlja štiri tematsko obarvane termine varstva v juliju in avgustu. Pripravili so umetniški, gibalno-športni, računalniški in teden za naravo.

Taborjenje po Sloveniji

Pester nabor počitniških aktivnosti ponujajo taborniške in skavtske organizacije, centri šolskih in obšolskih dejavnosti, lokalna društva in javni zavodi, družbe za poučevanje tujih jezikov in športne aktivnosti, pa tudi centri za socialno delo in nekatere fakultete. Zveza tabornikov Slovenije ima več kot 8000 aktivnih članov oziroma približno 10.000 tabornikov in tabornic, ki delujejo v okoli 80 taborniških rodovih. Tudi letos so pripravili različna taborjenja za otroke in mladino na različnih koncih Slovenije. Tako bodo lahko med drugim taborili v Ribnem ob Krki, ob Lahinji, na Primorskem in ob Kolpi.

Na mladinske planinske tabore vabi tudi Planinska zveza Slovenije z okoli 60 tabori, na katerih otroci in mladi pod vodstvom strokovno usposobljenega kadra preživijo kakovosten čas v naravi. Med drugim bodo tabori potekali na planinskem domu na Zelenici, Boču, Kofcah, pri Krnskih jezerih in v koči pod Bogatinom.

Šolarji in dijaki lahko počitnice po Sloveniji aktivno preživljajo tudi v 23 domovih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, katerega dejavnost sofinancira šolsko ministrstvo.

Za otroke iz socialno najšibkejših družin, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju, pa že leta skrbijo humanitarne organizacije, predvsem Rdeči križ Slovenije (RKS). Ta ima svoje počitniške zmogljivosti na Debelem rtiču in v Punatu na Krku, poleg letovanj pa za mlade pripravljajo tudi različne poletne tabore.

V Mladinskem zdravilišču in letovišče RKS Debeli rtič so tako za poletje pripravili prav posebne aktivnosti za zabavo otrok, ki temeljijo na tem, da se otroci igrajo zunaj. Tako bodo med drugim iskali zaklad, raziskovali mediteranski park in se učili s pomočjo veveričke Hane.