Med vojaškima sindikatoma je počilo

Medsebojna obtoževanja, kdo je reprezentativen, kdo je za privatizacijo vojske.

Objavljeno
28. oktober 2013 21.39
SLOVENIJA LJUBLJANA 03.10.2012 VOJASKO SKLADISCE OROZJA V BOROVNICI FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljubljana – »Njegov glavni interes je zaščita vojaške elite, ki hoče biti nedotakljiva«, tudi za sindikate, v zadnjih letih še edino institucijo, ki opozarja na očitno privatizacijo Slovenske vojske. Tako svet sindikata vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) tudi prek interne spletne strani obrambnega ministrstva piše o Gvidu Novaku, predsedniku drugega vojaškega sindikata, SVS.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je odziv SVOZ spodbudil s svojim nedavnim pismom ministrstvu za delo, v katerem je zahteval odpravo reprezentativnosti za SVOZ. Kot ministrstvu pojasnjuje Novak, je SVOZ (katerega član je bil do pred kratkim tudi sam) kot sindikat registriran zgolj na bežigrajski upravni enoti, moral bi pa biti na resornem ministrstvu.

A v jabolko spora sta sindikata (vsak ima okrog 900 članov) zagrizla že mesece prej. Začelo se je letos spomladi, ko je Novak »za potrebe sindikata« zbiral plačilne liste sindikalnih zaupnikov, zaradi česar ga je SVOZ, kot zatrjuje Novak, prijavil informacijski pooblaščenki. Ta nepravilnosti sicer ni ugotovila. Iz SVOZ trdijo nasprotno: Novaka niso prijavili nikdar in nikomur.

Iz najnovejšega pisanja SVOZ izhaja, da naj bi bil Novak vse prej kot vreden sindikalnega zaupanja: »Njegovo obnašanje in delovanje sta v nasprotju z načeli sindikalne solidarnosti, sodelovanja in združevanja.« Svet SVOZ Novaku še očita, da njegova »zavajanja nimajo meja in so usmerjena le k brezkompromisnemu boju za oblast«. V protestno pismo so še zapisali, da se za Novakovimi »ravnanji skrivajo predvsem visoki častniki Slovenske vojske, ki poskušajo onemogočiti SVOZ«.

Novak je bil zaradi pisanja SVOZ včeraj že pri kriminalistih. Kot častnik bo sprožil postopke pregona, o čemer je že obvestil načelnika generalštaba Dobrana Božiča.

Obramboslovka Maja Garb z ljubljanske fakultete za družbene vede, ki proučuje tudi vojaško sindikalno delovanje, z obžalovanjem gleda na trenja med vojaškima sindikatoma: »Če si bodo sindikati začeli nagajati in se obtoževati, bo to škodilo zgolj in edino Slovenski vojski.« Vsi imajo svoje člane, pravi Garbova, »naj se borijo zanje, vsak po svoje«.