Ministrstvo za zdravje obe strani ponovno poziva, da sedeta za pogajalsko mizo

UKC Ljubljana in medicinska fakulteta na nasprotnih bregovih; dekan je dejal, da je to, kar se dogaja, destrukcija javnega zdravstva.
Fotografija: Medicinska fakulteta je odstopila od mediacije z UKC in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Medicinska fakulteta je odstopila od mediacije z UKC in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po jutranjem zapletu, ko naj bi se sestali vodstvi medicinske fakultete in ljubljanskega kliničnega centra ter poskušali najti rešitev glede dolga, je sprva pred novinarje stopil dekan Igor Švab, nato pa je stališče vodstva UKC Ljubljana predstavil generalni direktor Marko Jug. Vsi vpleteni se sicer strinjajo in si, kot pravijo, prizadevajo, da 15. decembra prekinitve izvajanja storitev ne bo.

»Imeli smo sestanke z UKC, kjer smo se štiri ure usklajevali glede rešitve odnosov, na podlagi tega sem bil optimističen, da bomo prišli do dogovora, predlog je bil pripravljen. Včeraj zvečer smo dobili odgovor, da je naš predlog daleč od njihove rešitve. Stališče medicinske fakultete je, da denar ni bil problem, popustili smo za 12 milijonov evrov, strinjali smo se, da bodo vsa plačila s pridržkom, strinjali smo se, da bomo odkrili vse podatke, ki se sicer ne razkrivajo, ta predlog smo poslali v upanju, da se bomo danes dogovorili glede manjših podrobnosti in dogovor podpisali. Ta predlog za UKC ni bil sprejemljiv in tega preprosto ne razumem,« je izjavil Švab.

Zato so sestanek odpovedali in termin namenili usklajevanju in pogovorom z vodstvom univerze, kako naprej. Prav tako je menda generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug povedal, da ima samo eno uro časa za sestanek, zato se jim je zdelo, da se v tako kratkem času niti ne bi mogli dogovoriti prav veliko.

»To, kar se dogaja, je destrukcija javnega zdravstva. Upam, da se bomo zdravniki uspeli dogovoriti v dobro pacientov, državljanov.« Zaprosili so, da se v reševanje problema vključita obe ministrstvi: za visoko šolstvo in zdravstvo.

Švab: Cen ne skrivamo

Švab je zatrdil, da cen ne skrivajo in ne ve, kaj je narobe ter s čim se UKC dejansko ne strinja. Cene se določajo na različne načine, je pojasnil in dodal, da so pač takšne, a da so se o njih tudi pripravljeni pogajati. Jug pa je dejal, da je način, na katerega bi MF cenik razkrivala, povsem nepoveden.

»Sodno odredbo lahko zahtevajo, kot jo lahko tudi mi, da oni plačujejo, kar mi delamo. A s tem ne bodo prišli daleč,« je glede napovedi odredbe, o kateri Jug ni razkril podrobnosti, dejal dekan. Najmanj, kar si želijo, je ustavitev izvajanja storitev. Tudi trenutno vse preiskave in dežurstva potekajo brez prekinitev. Zato si želijo, da se stvari razrešijo. »Spor je že prešel meje racionalnosti. Mislim, da je možno opredeliti, katere preiskave so nujne. Tu bomo razumevajoči in upoštevali mnenje stroke.«

Marko Jug direktor UKC. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Marko Jug direktor UKC. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Jug: Problemi so drugje

Generalni direktor Jug je v izjavi poudaril, da je z njim strokovni svet UKC, pomembno je namreč, kaj o tej tematiki misli strokovni svet. »Ta je ugotovil, da če bi medicinska fakulteta prekinila z izvajanjem, bi to pomenilo škodo za zdravje ljudi, zato delamo vse, da bi to preprečili.«

Zahtevali so, da se razkrije struktura oziroma cene po posameznih storitvah: »Žal se je zvečer zgodil preobrat, medicinska fakulteta je enostransko zapustila pogajanja in napovedala ukinitev storitev, kar je za nas nesprejemljivo. To nam daje vedeti, da so problemi drugje.«

»Mislim, da se izkazuje to, kar smo sumili, da je vsa ta zaostritev pravzaprav posledica strahu medicinske fakultete, da bi UKC sam začel izvajati storitve in da v ozadju niti približno niso likvidnostne težave, saj jim redno plačujemo račune, in da je ta zasuk, tudi ta odpoved, posledica tega, da so v ozadju čisto drugi interesi,« je zjutraj ocenil generalni direktor UKC Ljubljana, ki sicer še vedno meni, da bo medicinska fakulteta preklicala napovedano odpoved izvajanja storitev.

Apelirajo na MF, da ne zagovarja interesa ožjih skupin, ampak interese vseh Slovencev. Glede tega, da se najdejo alternativni izvajalci, pa je dejal, da so možnosti v Sloveniji omejene, v velikem deležu storitev je namreč MF monopolist, ker ima specifična znanja. Ponudb še nimajo, ne verjame, da jih bi lahko dobili v tako kratkem času.

»V sredo ne sme priti do prekinitve.« »Noben pacient ne sme ničesar dobiti prepozno, ne bomo smeli dopustiti, da se to zgodi.«

Zanikal je, da so cene storitev državno določene, kot tudi to, da UKC ne plačuje. Nesprejemljivo se mu zdi, da MF zlorablja medijski prostor za obračunavanja. 

UKC trdi, da dolga ni

Medicinska fakulteta je odpovedala sestanek z UKC Ljubljana, saj da je bil odziv slednje na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve. Medicinska fakulteta je tako danes začela tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana, kljub vsemu pa so UKC Ljubljana in ministrstvo za zdravje pozvali k nadaljevanju pogovorov in iskanju rešitve. Verjamejo namreč, da je dogovor mogoče doseči na zbližanih stališčih, in pozivajo UKC Ljubljana »k obuditvi navedenih stališč izpred dveh dni«.

Spor med institucijama izvira iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev. Medicinska fakulteta pa je odstopila od mediacije z UKC in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve.

Vodstvi medicinske fakultete in UKC Ljubljana sta se sicer sestali pred dnevi, kjer so stališča po dekanovih besedah »kar precej zbližali«, a končnega dogovora ni bilo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

UKC na sodišče po odredbo

Iz UKC Ljubljana so se zjutraj že odzvali, da kljub enostransko odpovedanemu sestanku nadaljujejo konstruktivni pristop. Takoj po odpovedi sestanka je UKC fakulteto obvestil, da se ga bo zaradi resnosti situacije, pomembnosti zadeve in odgovornosti do pacientov kljub vsemu udeležil, na kar ni prejel odgovora medicinske fakultete. Danes zjutraj pa so se predstavniki UKC Ljubljana znašli pred zaprtimi vrati.

Zato razmišljajo, da bi na sodišče vložili predlog za začasno odredbo zagotavljanja storitev medicinske fakultete in »se pripravljajo v tej smeri«. Upajo, da bo sodišče prisluhnilo njihovim argumentom. Obračajo se tudi na druge laboratorije, vendar za tako specifično dejavnost v Sloveniji drugih laboratorijev ni, je pojasnil Jug.

Na vprašanje, kakšna je bila ponudba UKC Ljubljana medicinski fakulteti, je Jug odgovoril, da so jim ponudili redno plačevanje vseh tekočih računov. Tako bi medicinski fakulteti decembra nakazali štiri milijone evrov, prav toliko tudi v januarju.

Odprto pa je bilo še vprašaje, ali lahko UKC v prihodnjem letu zagotovi dodatnih pet milijonov evrov, kar po Jugovih besedah v finančnem načrtu kliničnega centra ta trenutek ni bilo mogoče predvideti. Odprto je tudi vprašanje glede razkrivanja podatkov, brez katerega »ni mogoče priti do realnih cen«.

Dekan Igor Švab FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dekan Igor Švab FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V UKC si želijo realnih cen

V UKC si želijo, da bi bile cene realne, da ljudje za davke, ki jih plačajo, dobijo čim več, in zato želijo preveriti, ali so postavljene cene ustrezne, je poudaril Jug in opozoril, da podatki, ki jih imajo, namreč govorijo o »večkratniku prenapihnjenosti«.

Pri tem je dodal, da edina pogodba med fakulteto in kliničnim centrom, s katero razpolagajo, vsebuje cene v tolarjih. Pri tem ta pogodba ne vključuje novejših, dražjih storitev, zato so te cene postavljene enostransko. UKC Ljubljana jih nikoli ni potrdil, pač pa so bile obračunane po monopolni ceni, je dejal.

Hkrati bi morala imeti fakulteta tudi potrditev ministrstva za zdravje, a glede na izjavo državnega sekretarja Marjana Pintarja tega zaprosila ministrstvu fakulteta nikoli ni dala.

Preberite še:

Komentarji: